Vitaminsarok
13
jan.

Változókor és csontritkulás

Post in Vitaminsarok

A testünket tartó váz tömör és merev, ezért gyakran előfordul, hogy nem kapcsoljuk hozzá az élet fogalmát. Ezzel ellentétben a csontok nem pusztán szervetlen ásványi anyagokból épülnek fel, hanem élő sejtekből is, melyeknek az a feladatuk, hogy a szerkezetet folyamatosan „felfrissítsék”.

Végtére is a csontok folyamatosan meg-megújuló, élő és aktív szövetekből állnak, mint azt az is bizonyítja, hogy a törések önmaguktól forrnak össze. Az elöregedett csontszövetek újakkal való helyettesítésének feladatát a mindennapos testmozgás segíti elő. Ez azt jelenti, hogy ha valaki kizárólag ülőmunkát végez és hosszú órákat tölt mozdulatlanságban, nagyobb mértékben kiteszi magát a csontritkulásos megbetegedésnek. Ez a betegség a csontszövetek fogyatkozását, s ezáltal a csonttömeg csökkenését idézi elő, amitől a csontok törékenyebbé válnak.

Ennek a hosszú bevezetőnek, mely a testmozgás fontosságára hívja fel a figyelmet, az a célja, hogy megnyugtató és konkrét javaslatot tegyen azoknak a változókorba érkező nőknek, akiket gyakran megrémiszt a gondolat, hogy ők is a csontritkulás leendő áldozatai lehetnek. Valójában a menopauza bekövetkezésének ideje egybe esik az ösztrogén hormon – mely a csontok kalcium-utánpótlásáért is felelős – rohamos mértékű csökkenésével. A D-vitamin ebben az életkorban éppúgy segíti a kalcium felszívódását és táplálja csontszöveteinket. A legutóbbi kutatások bebizonyították, hogy azok a népcsoportok, melyek kalciumban szegényebb étrenden élnek, például a japánok, nagyobb mértékben vannak kitéve a csontritkulásnak, mint azok, akik kalciumban dús ételeket fogyasztanak, mint például a finnek.

Kapcsolódó elemek

 • Változókor: egy új kezdet

  A változás sosem könnyű. Félünk az ismeretlentől, a kiszámíthatatlantól, nehezen engedjük el a múltat. Egy új életszakaszba lépve számos kihívással kell megküzdenünk, ám a nehézségek mellett új élmények és örömök is várnak ránk - ha nyitottak és készek vagyunk a befogadásukra.

 • Az ízületi fájdalmak kezelése

  Gyulladásszerű, égető érzés, az ízületek forrósága, a végtagok merevsége reggelente - a változókor gyakran jár ízületi fájdalmakkal még akkor is, ha nem erőltettük meg magunkat. Íme, néhány tipp a panaszok kezelésére!

 • Az ízületi fájdalmak kezelése

  Gyulladásszerű, égető érzés, az ízületek forrósága, a végtagok merevsége reggelente - a változókor gyakran jár ízületi fájdalmakkal még akkor is, ha nem erőltettük meg magunkat. Íme, néhány tipp a panaszok kezelésére!

 • Szezámmag: egy igazi kalciumbomba

  A szezámmag igen értékes alapanyag lehet a konyhában, ha nem csak kenyerek vagy saláták tetejére szórva használjuk, hanem például az ételek ízesítésére is, ahogyan a kínai konyhában. Egészségünkre gyakorolt jótékony hatásai kiemelkedőek. Ismerjük meg!

 • 6 gyógynövény a klimax tüneteire

  A menopauza a kamaszkorhoz és a várandóssághoz hasonlóan óriási hormonális változásokkal jár, ami sok esetben sajnos kellemetlen tüneteket is okoz. Mely gyógynövényekkel lehet enyhíteni a panaszokon?