Vitaminsarok
18
szept.

Szezámmag: egy igazi kalciumbomba

Post in Vitaminsarok

A szezámmag igen értékes alapanyag lehet a konyhában, ha nem csak kenyerek vagy saláták tetejére szórva használjuk, hanem például az ételek ízesítésére is, ahogyan a kínai konyhában. Egészségünkre gyakorolt jótékony hatásai kiemelkedőek. Ismerjük meg!

A szezám Afrikában és Indiában őshonos növény, akár 2 m magasra is megnőhet, és igen kellemetlen szagot áraszt. A forró éghajlatot és a laza talajt szereti. Fehér vagy vöröses virágaiból lapos magtokok fejlődnek, ebben kerül ki a rendkívül értékes szezámmag. Két fajtája is létezik, a fehér és a fekete szezám.

Használhatjuk ízesítésre is

A szezámot napjainkban világszerte használják, de a leggyakrabban a közel-keleti és az ázsiai konyhában fordul elő. Míg Európában elsősorban kenyerek, péksütemények, sós rágcsálnivalók, esetleg saláták tetejére szórva használják fel, addig az ázsiai konyhában az ételeket is szezámmal ízesítik. A szezámpaszta igen gyakran használt alapanyag náluk, akárcsak a magból sajtolt olaj, vagy a szezámsó, amit pirítanak és sóznak. A szezámnak rendkívül kellemes íze van, egyáltalán nem tolakodó, de ha erőteljesebben szeretnénk aromáját érezni, inkább a fekete szezámot válasszuk. Adhatjuk krémlevesekhez, köretekhez, egytálételekhez, húsokhoz, halakhoz is, de rendkívül ízletes pástétomszerű krém, vagy szezámtej is készíthető belőle. Finom ízét leginkább pörkölve mutatja meg.

Értékes alapanyag a szezámolaj is

A szezámnak a magja és a belőle sajtolt olaja is rendkívül jótékony tulajdonságokkal rendelkezik. A szezámmag igazi kalciumbomba, csontritkulás esetén rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott, de tartalmaz még foszfort, magnéziumot, rezet, káliumot is vasat is. A vitaminoknak is bőséges tárháza, főként A- B1-, B2- és E-vitaminban gazdag.

A szezámolaj rendkívül ízletes, keveset is elég használni belőle, hogy jellegzetes ízt adjon az ételeknek. Sütéshez-főzéshez is alkalmazhatjuk, magas hőmérsékleten sem savasodik. tehát hideg és meleg ételek elkészítéséhez is nyugodtan elővehetjük. A legújabb kutatások szerint a szezámolaj gátolja a melanoma sejtek növekedését.

Ahhoz, hogy a szezámmag a legjobban hasznosulni tudjon szervezetünkben, törjük fel egy picit a magokat, azaz daráljuk vagy őröljük durvára. Ez nagyban növeli emészthetőségét és beépülését is.

Kapcsolódó elemek

  • Miként szolgálja egészségünket a szőlőmag-kivonat?

    A szőlőmag kivonat egyike a természet leghatékonyabb antioxidánsainak! Sok tanulmány szerint az öregedési folyamat és a test általános leépülési folyamatának egyik fő oka a szabad gyökök jelenléte.

  • Mire jó a koenzim q10?

    Azt már tisztáztuk, hogy milyen belső folyamatokban vesz részt a koenzim Q10, de arról még nem esett részletesen szó, hogy pontosan mi célt is szolgál, ha koenzim Q10 tablettát fogyasztunk. Nézzük meg tehát, hogy miben is segít nekünk ez a molekula.

  • A legfontosabb vitaminok negyven felett

    Testünk másképpen működik a negyvenes, mint a húszas éveinkben - csökken a csontjaink sűrűsége, az izmaink ereje, és hajlamosabbak leszünk bizonyos betegségekre.

  • Az immunrendszer védelmezője: C-vitamin

    A C-vitamin talán a legismertebb mikrotápanyag, legtöbben a fontosságával is tisztában vannak. Ám azt, hogy pontosan mi a funkciója a szervezetben, illetve hogy milyen tünetekkel jár a hiánya, már kevesebben tudják.

    A C-vitamin az egyik legnépszerűbb mikrotápanyag és az egyik legtöbbet szedett étrend-kiegészítő. Hatalmas szerepe van a szervezet normális, egészséges működésének fenntartásában: elsősorban az immunrendszernek van szüksége elegendő C-vitaminra, de többek között a szép bőrhöz is kell C-vitamin. 

  • Súlyos bajt okozhat a D-vitamin-hiány

    Egy friss elemzés adatai szerint a diabéteszes retinopátia újabb olyan kísérőbetegség, amely a D-vitamin-hiánnyal hozható összefüggésbe. Kitolható, vagy akár meg is akadályozható az ideghártya-betegség kialakulása a cukorbeteg vércukorszintjének megfelelő szinten tartásával.