Vitaminsarok
03
aug.

A sárgabarack-mag emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásairól

Post in Vitaminsarok

Az alábbiakban a sárgabarackmag emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásairól ejtünk szót. Többek között a legfontosabb, amit a sárgabarack-magbél tartalmaz, az a nitrilozid, azaz a B-17 vitamin. Az alábbiakban olvashat a B-17 vitamin hatásmechanizmusáról, melyet az emberi szervezetben kifejt.

A B-17 vitamin molekulának, a barackmag-bélben két természetes megjelenési formája van. Az egyik C20H27NO11 a másik C14H15NO7.

A hazai sárgabarack magbél kapható a gyógynövény szaküzletekben, keserű és édes változatban. A keserű sárgabarack magbél B-17 vitamin tartalma háromszor magasabb, mint az édes magé.

Mi nem arra hivatkozunk, hogy a Hunza királyságban ismeretlen a rákbetegség, mely természetesen igaz. Az is igaz, hogy az észak amerikai indiánok étrendje is sok B-17 vitamint tartalmaz és szinte ismeretlen közöttük a rákbetegség. Mi azt kívánjuk rövid tájékoztatónkban közkincsé tenni, hogy miért van így és mit is tud a B-17 vitamin.

Egy szem sárgabarack magbél az édes fajtából 1-5 mg, a keserű magbél 15 - 25 mg nitrilozidot azaz B-17 vitamint tartalmaz. Mivel vízben oldódó vitaminról van szó, az emberi szervezet számára szükséges mennyiség ebből a vitaminból napi 250 - 300 mg. Amennyiben nem jut a szervezetbe megfelelő mennyiségű B-17 vitamin, úgy hiánya rákbetegséget okozhat. Egy közismert példa a vízben oldódó vitamin hiányára: Egy másik igen fontos vízben oldódó vitamin a C-vitamin, melynek hiánya skorbutot, az immunrendszer gyenge működését eredményezi.

Mint ahogy a C-vitamin a skorbut megelőzésére, úgy a B-17 vitamint a rák megelőzésére alkalmazhatjuk.

Az alábbiakban rövid kivonatot közlünk ifj. Ernest T. Krebs tanulmányaiból:

"A rákos megbetegedések megelőzéséhez, kiküszöböléséhez szinte nélkülözhetetlen a B-17 vitamin. Ezen vitaminban gazdag étrendhez tartósan igazodó emberek közül senki nem lesz rákos beteg. Mi történik ha valaki magas nitrilozid tartalmú magot, sárgabarackmagot fogyaszt. Hogyan is pusztulnak el a rákos sejtek a nitrilozid azaz a vízben oldódó B-17 vitamintól ?

Hatásmechanizmus

A B-17 vitamin molekulában két rész cukor, egy rész benzaldehid és egy rész cián van, melyek szorosan összekapcsolódnak. Mindenki tudja, hogy a cián erősen mérgező lehet és kellően nagy mennyiségben halálos. Azonban ebben a természetes állapotában vegyileg nem reagál és semmiféle hatással nincs az élő szövetekre. Hasonlatképpen érdemes megemlíteni, hogy a klórgáz szintén halálos, de amikor nátriummal létesít kötést, nátrium-kloridot képezve, egy viszonylag ártalmatlan vegyület jön létre, melyet konyhasóként ismerünk.

Az élő szervezetben csak egyetlen vegyület képes felszabadítani a ciánt a B17 molekulából, ez pedig a bétaglükozidáz néven ismert enzim. Amikor a B-17 vitamin víz jelenlétében érintkezésbe lép ezzel az enzimmel, nem csak a cián, hanem a benzaldehid is felszabadul mely önmagában is igen mérgező. Ami azt illeti ez a két vegyület együttesen százszor olyan mérgező, mint külön-külön.

További jótékony hatások

A melléktermékek egyenesen jótékony hatással vannak a szervezetre és létfontosságúak az egészség szempontjából. Az emberi szervezetben felszabaduló benzaldehid oxigén jelenlétében benzoesavvá oxidálódik, mely kifejezetten antireumatikus fertőtlenítő tulajdonságú vegyület."

Mint ahogy azt fent említettük, szervezetünk számára az egészség megőrzéséhez a napi B-17 vitamin szükséglet 250 - 300 mg. Ez a mennyisége kb. 35-40 szem édes, vagy 12 - 15 szem keserű sárgabarackmag elfogyasztásával fedezhető.



Kapcsolódó elemek

  • Miként szolgálja egészségünket a szőlőmag-kivonat?

    A szőlőmag kivonat egyike a természet leghatékonyabb antioxidánsainak! Sok tanulmány szerint az öregedési folyamat és a test általános leépülési folyamatának egyik fő oka a szabad gyökök jelenléte.

  • Mire jó a koenzim q10?

    Azt már tisztáztuk, hogy milyen belső folyamatokban vesz részt a koenzim Q10, de arról még nem esett részletesen szó, hogy pontosan mi célt is szolgál, ha koenzim Q10 tablettát fogyasztunk. Nézzük meg tehát, hogy miben is segít nekünk ez a molekula.

  • A legfontosabb vitaminok negyven felett

    Testünk másképpen működik a negyvenes, mint a húszas éveinkben - csökken a csontjaink sűrűsége, az izmaink ereje, és hajlamosabbak leszünk bizonyos betegségekre.

  • Az immunrendszer védelmezője: C-vitamin

    A C-vitamin talán a legismertebb mikrotápanyag, legtöbben a fontosságával is tisztában vannak. Ám azt, hogy pontosan mi a funkciója a szervezetben, illetve hogy milyen tünetekkel jár a hiánya, már kevesebben tudják.

    A C-vitamin az egyik legnépszerűbb mikrotápanyag és az egyik legtöbbet szedett étrend-kiegészítő. Hatalmas szerepe van a szervezet normális, egészséges működésének fenntartásában: elsősorban az immunrendszernek van szüksége elegendő C-vitaminra, de többek között a szép bőrhöz is kell C-vitamin. 

  • Mi okozza a tavaszi fáradtságot?

    Nehezen viselhető a bágyadtság, az aluszékonyság, a fejfájás, a szédülés és az ingerlékenység egyszerre. Ráadásul hiába süt a nap, bennünk még mintha mindig tél lenne. Kora tavasszal sokan tapasztalnak magukon depresszióhoz hasonló tüneteket. Alvászavar, kimerültség, rossz közérzet jelentkezik.