Vitaminsarok
12
jún.

D-vitamin: ennyit kell hozzá napozni

Post in Vitaminsarok

Érdemes kihasználni a nyári időszakot, mert a napfény hatására termelődő D-vitamin hasznosul a leghatékonyabban. Mennyit kell napozni a kellő D-vitaminszint eléréséhez?

A D-vitamin termelődése szempontjából a mostani számít a legideálisabb időszaknak. A napfény meredek beesési szöge miatt ugyanis az UV-B sugárzás hatására ilyenkor képződik legkönnyebben D-vitamin a bőrben. A természetesen képződő D-vitamin fő előnye a táplálékkiegészítők formájában bevitt vitaminhoz képest pedig az, hogy kétszer annyi ideig tartja magasan a vér D-vitamin szintjét.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy az ibolyántúli sugárzáson (UV) belül csak az UV-B hatására termelődik a szervezetben D-vitamin, az UV-A-nak nincs ilyen hatása. Sőt, az utóbbi felelős a korai ráncosodásért és egyesek szerint a rosszindulatú bőrrákért is. Már csak ezért is fontos, hogy olyan fényvédő szert használjunk, amely az UV-A és az UV-B sugarak ellen egyaránt véd.

Ilyenkor nyáron komoly dilemmát jelent, hogy mekkora az a napozási mennyiség, ami még biztosan nem okoz károsodást a bőrben, pláne nem leégést, de már fedezi a szervezet D-vitamin szükségletét. Egy amerikai professzor, Michael Holick dolgozott ki erre egy szabályt. Összesítette azt, hogy a különféle szélességi körökön és évszakokban mennyi ideig kell napfénynek érnie a bőrt a szükséges D-vitaminszint eléréséhez.

Fontos a bőrtípus is, Magyarországon a lakosság többsége a 2-es, vagy 3-as bőrtípussal rendelkezik. Előbbieknek fehér bőrűek, a napon tartózkodva könnyebben leégnek, utóbbiak nehezebben égnek le és fokozatosabban tudnak barnulni.

Magyarország területén a nyári hónapokban 8 és 11 óra között az érzékenyebb bőrűeknek 15-20 perces, a kevésbé érzékenyeknek 20-30 perces napon tartózkodás is elegendő. 11 és 15 óra között ez 5-10 perc, illetve 15-20 perc. 15 és 18 óra között pedig 15-20 perc, illetve 20-30 perc ez az időszak.

Fontos definiálni, hogy mit jelent ez a “napon tartózkodás”. Holick professzor szerint ilyenkor a testfelületnek legalább a negyedét közvetlenül érnie kell a napsugárzásnak. Miután a testen belül minden bőrfelület ugyanúgy alkalmas az UV-B sugárzás “fogadására”, ezért például nem feltétlenül kell az arcot napoztatni, sőt… Az arc ugyanis csak a testfelület 9 százalékát adja, ráadásul amúgy is több napfény éri, mint a többi testfelületet, ezért Holick kifejezetten kerülendőnek tartja az arc napoztatását!

Hogy mit javasol? Lényegében bármelyik másik testrészt. A karok ugyanis a testfelület 18 százalékát, a has és a mellkas szintén 18 százalékát, a lábak 36 százalékát, a hát pedig megint csak 18 százalékát adják. Azaz nyáron, napsütéses időben pusztán a lábak napoztatásával is fedezhető a D-vitamin szükséglet.

(Felhasznált irodalom: Michael F. Holick – A nélkülözhetetlen D-vitamin című könyv)

Kapcsolódó elemek

 • Miként szolgálja egészségünket a szőlőmag-kivonat?

  A szőlőmag kivonat egyike a természet leghatékonyabb antioxidánsainak! Sok tanulmány szerint az öregedési folyamat és a test általános leépülési folyamatának egyik fő oka a szabad gyökök jelenléte.

 • Mire jó a koenzim q10?

  Azt már tisztáztuk, hogy milyen belső folyamatokban vesz részt a koenzim Q10, de arról még nem esett részletesen szó, hogy pontosan mi célt is szolgál, ha koenzim Q10 tablettát fogyasztunk. Nézzük meg tehát, hogy miben is segít nekünk ez a molekula.

 • A legfontosabb vitaminok negyven felett

  Testünk másképpen működik a negyvenes, mint a húszas éveinkben - csökken a csontjaink sűrűsége, az izmaink ereje, és hajlamosabbak leszünk bizonyos betegségekre.

 • Az immunrendszer védelmezője: C-vitamin

  A C-vitamin talán a legismertebb mikrotápanyag, legtöbben a fontosságával is tisztában vannak. Ám azt, hogy pontosan mi a funkciója a szervezetben, illetve hogy milyen tünetekkel jár a hiánya, már kevesebben tudják.

  A C-vitamin az egyik legnépszerűbb mikrotápanyag és az egyik legtöbbet szedett étrend-kiegészítő. Hatalmas szerepe van a szervezet normális, egészséges működésének fenntartásában: elsősorban az immunrendszernek van szüksége elegendő C-vitaminra, de többek között a szép bőrhöz is kell C-vitamin. 

 • Súlyos bajt okozhat a D-vitamin-hiány

  Egy friss elemzés adatai szerint a diabéteszes retinopátia újabb olyan kísérőbetegség, amely a D-vitamin-hiánnyal hozható összefüggésbe. Kitolható, vagy akár meg is akadályozható az ideghártya-betegség kialakulása a cukorbeteg vércukorszintjének megfelelő szinten tartásával.