Vitaminsarok
22
nov.

Egész zöldségek és gyümölcsök a béldaganat ellen

Post in Vitaminsarok

A fekete répa vizsgálata során kiderült, miként segítenek a gyümölcsök és zöldségek a bélrendszer egészségének fenntartásában és a daganatos betegségekre való hajlam csökkentésében. "A zöldségekben és gyümölcsökben található antioxidánsok az étkezési rostokkal közösen rendkívül fontos szerepet játszanak a bélrendszeri daganatos betegségek megelőzésében"

- nyilatkozta Dr. Annaline Padayachee, a Queensland Egyetem munkatársa.
A növényi eredetű táplálékban lévő antioxidánsok, a polifenolok rágás közben szabadulnak fel a növényi sejtekből.  Dr. Padayachee azonban rájött, hogy a legtöbb polifenol a tápcsatorna elején még a rostokhoz kapcsolódik és csak később, az emésztés legvégén, a bélrendszerben szívódik fel. 
A fekete répa - ami tulajdonképpen lila - telis-tele van polifenolokkal, amelyek hasonlóak a vörösbor és a fekete áfonya színét is adó hatóanyagokhoz. Dr. Padayachee rájött, hogy ezek a polifenolok a rágás után a rostokhoz csatlakozva jutnak be a gyomorba és a vékonybélbe.

zöldség, béldaganat

"A rostok nemcsak tisztítják a bélrendszert, de biztosítják, hogy a polifenolok biztonságban eljussanak a vastagbélbe, ahol kifejthetik egészségvédő hatásukat" - magyarázta Dr. Padayachee. Az ürítés előtt a bélbaktériumok bontják le a rostokhoz csatlakozó polifenolokat. A megemésztett polifenolokból származó anyagok ezután segítenek megóvni a beleket a rákos elfajulástól.  "Hogy a polifenolok egészségvédő hatása érvényesüljön, az egész zöldséget és gyümölcsöt el kell fogyasztani, a rostos részekkel együtt. Így nem csak tiszta, de egészséges is lehet a bélrendszerünk a jótékony hatású polifenoloknak köszönhetően" - vélekedett a kutató.

Kapcsolódó elemek

 • A spárga ezért egészséges

  Spágaszezon van, amelyet érdemes kihasználni, mert az ízletes, változatosan elkészíthető zöldség fogyasztásának számos egészségügyi előnye van. Párolva, grillezve, krémlevesként is ehetjük.

 • A legjobb gyümölcsök és zöldségek hízás ellen

  Aki több olyan élelmiszert fogyaszt, amiben magas bizonyos flavonoidok mennyisége, jobb eséllyel előzheti meg a súlygyarapodást - állapítja meg a Harvard egyetem tanulmánya.

 • Tippek vállfájdalom kezelésére

  Vállfájdalom kezelése: erre több lehetőség is van attól függően, hogy komoly betegség áll a hátterében vagy "csupán" görcs, húzódás, feszülés, túlerőltetés. Az viszont biztos, hogy bármi is okozza, képes napokra elrontani az ember közérzetét.

 • A füge jótékony hatásai
  A fügelevél a cukorbetegség gyógyításáról legismertebb, de sok egyéb felhasználási lehetősége is van. Alkalmazható hörghurut, genitális szemölcsök, májzsugorodás, magas vérnyomás, bőr problémák és fekélyek kezelésére is. A legtöbb füge levelet tartalmazó orvosság annak levét vagy a fa nedveit használja. 
 • A lázgörcs tünetei és kezelése

  A lázgörcs csecsemőknél és kisgyerekeknél akkor jelentkezik, amikor a magas lázat eszméletvesztés, izomfeszülés, rángás kíséri. Ijesztő, ám nem életveszélyes jelenség. A tünetekről, a kezelésről most mindent megtudhat a Betegségek A-Z-ig rovatunkban.