Vitaminsarok
06
jan.

Hogyan juthatunk D-vitaminhoz télen?

Post in Vitaminsarok

Minél távolabb élünk az Egyenlítőtől, annál nehezebben jutunk hozzá, pedig ugyanolyan szükségünk van rá, mint az annak közelében élő embertársainknak. Még tart a tél egy darabig, vele együtt a sötétség. Nézzük, miként juthatunk D-vitaminhoz!

A D-vitamin jobbára természetes úton, UV-B sugárzás (napfény) hatására szintetizálódik bőrünkben, a koleszterinből. Jó, ha tudjuk: akkor is elegendő koleszterint állít elő a szervezetünk, ha ezt állati eredetű táplálékkal nem visszük be (vegán táplálkozás).

A "saját gyártmányú" koleszterinből aztán "saját gyártmányú" D-vitamint is kapunk. Mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, és csak az állati és emberi szervezetben képződik, csak állati eredetű táplálékok formájában juthatunk hozzá közvetlenül.

Ezen kívül orvosság és táplálék formájában is pótolhatjuk a D-vitamint. Legfontosabb funkciója a vér kalcium- és foszforszintjének szabályozása, és a csontképződés elősegítése. Ezen kívül erősíti az immunrendszert, és csökkenti a hiánybetegségek kialakulásának kockázatát.

Az ajánlott D-vitamin mennyiség naponta 400 NE (nemzetközi egység), azonban a legújabb kutatások 1000 vagy ennél több NE is javasolnak.

Napozás - szolárium

Ha van napfény, ami bőrünket éri, nincs gond a D-vitamin mennyiségével! De mi történik akkor, ha nincs? Egyes kutatók szerint ilyenkor jó alternatíva lehet a szoláriumozás, ezzel ugyanis kiküszöbölhetjük a napfény hiányának káros hatását, és egyensúlyban tarthatjuk D-vitamin-szintünket. Mindenkinek saját felelőssége eldönteni, hogy él-e ezzel a lehetőséggel.

A tapasztalatok szerint az alkalmankénti 5-10 perces szoláriumozás a téli időszakban jót tesz testnek-léleknek egyaránt, viszont a heti többszöri, 15-20 perces fürdőzés következtében nem csupán a bőrünk öregszik el idő előtt, de megnőhet a különböző rákos elváltozások valószínűsége is.

Megfelelő étkezés

Természetesen D-vitaminhoz táplálkozással is hozzájuthatunk, közvetlen forrásai többek között a makréla, szardínia, csukamájolaj, lazac,tonhal, valamint a vitaminnal dúsított élelmiszerek. Előbbieket azonban csak mérsékelten fogyasszuk, mivel a halak a D-vitaminon és omega-3-zsírsavakon kívül kevésbé kívánatos nehézfémekben is bővelkednek (króm, higany, kadmium), melyek rossz hatással vannak többek közt a fejlődésben lévő magzat intelligenciájára.

Táplálék-kiegészítők

Ha valaki úgy érzi, hogy szüksége van rá, halat enni nem akar, szoláriumozni nem szeret vagy -nem csupán képletesen szólva - félti a bőrét, akkor nyugodtan szedhet étrend-kiegészítő formájában D-vitamint. Jó minőségű és biztonságos táplálék-kiegészítőket lehet kapni vénymentesen a patikákban is. Figyeljünk rá, hogy csakis megbízható forrásból szerezzük be!

Útravalóként

A D-vitamin szükségessége nyilvánvaló, ám pótlásáról és túladagolásáról ellentmondásos információk élnek egymás mellett. Javasoljuk, hogy saját felelősségünk tudatában és legjobb tudásunknak megfelelően próbáljuk szervezetünket ellátni megfelelő mennyiségű D-vitaminnal!

Kapcsolódó elemek

  • Miként szolgálja egészségünket a szőlőmag-kivonat?

    A szőlőmag kivonat egyike a természet leghatékonyabb antioxidánsainak! Sok tanulmány szerint az öregedési folyamat és a test általános leépülési folyamatának egyik fő oka a szabad gyökök jelenléte.

  • Mire jó a koenzim q10?

    Azt már tisztáztuk, hogy milyen belső folyamatokban vesz részt a koenzim Q10, de arról még nem esett részletesen szó, hogy pontosan mi célt is szolgál, ha koenzim Q10 tablettát fogyasztunk. Nézzük meg tehát, hogy miben is segít nekünk ez a molekula.

  • A legfontosabb vitaminok negyven felett

    Testünk másképpen működik a negyvenes, mint a húszas éveinkben - csökken a csontjaink sűrűsége, az izmaink ereje, és hajlamosabbak leszünk bizonyos betegségekre.

  • Az immunrendszer védelmezője: C-vitamin

    A C-vitamin talán a legismertebb mikrotápanyag, legtöbben a fontosságával is tisztában vannak. Ám azt, hogy pontosan mi a funkciója a szervezetben, illetve hogy milyen tünetekkel jár a hiánya, már kevesebben tudják.

    A C-vitamin az egyik legnépszerűbb mikrotápanyag és az egyik legtöbbet szedett étrend-kiegészítő. Hatalmas szerepe van a szervezet normális, egészséges működésének fenntartásában: elsősorban az immunrendszernek van szüksége elegendő C-vitaminra, de többek között a szép bőrhöz is kell C-vitamin. 

  • Mi okozza a tavaszi fáradtságot?

    Nehezen viselhető a bágyadtság, az aluszékonyság, a fejfájás, a szédülés és az ingerlékenység egyszerre. Ráadásul hiába süt a nap, bennünk még mintha mindig tél lenne. Kora tavasszal sokan tapasztalnak magukon depresszióhoz hasonló tüneteket. Alvászavar, kimerültség, rossz közérzet jelentkezik.