Vitaminsarok
08
márc.

Súlyos bajt okozhat a D-vitamin-hiány

Post in Vitaminsarok

Egy friss elemzés adatai szerint a diabéteszes retinopátia újabb olyan kísérőbetegség, amely a D-vitamin-hiánnyal hozható összefüggésbe. Kitolható, vagy akár meg is akadályozható az ideghártya-betegség kialakulása a cukorbeteg vércukorszintjének megfelelő szinten tartásával.

Ebben segíthet a D-vitamin, amelynek hatása kettős. A friss kutatások szerint ugyanis a D-vitamin javítja az inzulintermelést a 2-es típusú cukorbetegség esetén, és közvetlen csökkenti (azaz hiánya ellenkező hatást ér el) az érképző és értágító hatású vaszkuláris endoteliális növekedési faktort (VEGF), amely felszínes és üvegtesti vérzést is okozhat a szemgolyó belső felületén, az ideghártyát tápláló érhártyán.

Állatkísérletek már igazolták, hogy a retinában D-vitamin-receptorok vannak, és D-vitamin alkalmazása mellett a vaszkularizáció (érképződés) csökkent. Egyelőre azonban még kevés tanulmány foglalkozott azzal, hogy emberi szervezet D-vitamin pótlása hogyan befolyásolja a diabéteszes retinopátiát. Éppen ilyen kutatást készítenek elő - mondta Anawin Sanguankeo, a New York-i Bassett Medical Center szakembere, aki a metaelemzés eredményeit az idei endokrinológus konferencián mutatta be.

Egy biztos, a D-vitamin szint a diabétesz számos krónikus vaszkuláris szövődményeivel hozható összefüggésbe, beleértve a nagy erek és a kis erek károsodását is. Ilyen például a nagy fájdalommal járó perifériás neuropátia, amelynek során az agyon és a gerincvelőn kívüli idegek betegednek meg, akár részleges vagy teljes érzésvesztést, illetve mozgásképtelenséget okozva.

Dr. Sanguankeo és kollégái 13 különböző kutatás, közel ezer diabéteszes adatait és eredményeit vetették össze a retinopátia és a D-vitamin-hiány szempontjából. Azt azonban még nem tudják pontosan, hogy a D-vitamin a komplikációk kialakulását csökkenti, vagy azokat a folyamatokat, amelyek a szövődmények létrejöttéhez vezetnek. Mindazonáltal, folytatják a klinikai vizsgálatokat, hogy kiderítsék a D-vitamin pótlás hatásait nem csak a diabéteszes ideghártya-betegség, hanem számos más egészségügyi probléma, például a makuladegeneráció (szemfenéki meszesedés) vagy akár az alvási apnoe esetében is.

Kapcsolódó elemek

 • Miként szolgálja egészségünket a szőlőmag-kivonat?

  A szőlőmag kivonat egyike a természet leghatékonyabb antioxidánsainak! Sok tanulmány szerint az öregedési folyamat és a test általános leépülési folyamatának egyik fő oka a szabad gyökök jelenléte.

 • Mire jó a koenzim q10?

  Azt már tisztáztuk, hogy milyen belső folyamatokban vesz részt a koenzim Q10, de arról még nem esett részletesen szó, hogy pontosan mi célt is szolgál, ha koenzim Q10 tablettát fogyasztunk. Nézzük meg tehát, hogy miben is segít nekünk ez a molekula.

 • A legfontosabb vitaminok negyven felett

  Testünk másképpen működik a negyvenes, mint a húszas éveinkben - csökken a csontjaink sűrűsége, az izmaink ereje, és hajlamosabbak leszünk bizonyos betegségekre.

 • Az immunrendszer védelmezője: C-vitamin

  A C-vitamin talán a legismertebb mikrotápanyag, legtöbben a fontosságával is tisztában vannak. Ám azt, hogy pontosan mi a funkciója a szervezetben, illetve hogy milyen tünetekkel jár a hiánya, már kevesebben tudják.

  A C-vitamin az egyik legnépszerűbb mikrotápanyag és az egyik legtöbbet szedett étrend-kiegészítő. Hatalmas szerepe van a szervezet normális, egészséges működésének fenntartásában: elsősorban az immunrendszernek van szüksége elegendő C-vitaminra, de többek között a szép bőrhöz is kell C-vitamin. 

 • Mi okozza a tavaszi fáradtságot?

  Nehezen viselhető a bágyadtság, az aluszékonyság, a fejfájás, a szédülés és az ingerlékenység egyszerre. Ráadásul hiába süt a nap, bennünk még mintha mindig tél lenne. Kora tavasszal sokan tapasztalnak magukon depresszióhoz hasonló tüneteket. Alvászavar, kimerültség, rossz közérzet jelentkezik.