Vitaminsarok

Bár országszerte egyre több fogorvosi körzet marad betöltetlen, Budapesten éppen fordított tendencia figyelhető meg: ötvenháromról huszonkilencre csökkent az üresen álló fogorvosi praxisok száma.

Köztudott dolog, hogy a kávé és a nikotin elszínezi a fogakat, de ez csak a jéghegy csúcsa. Vannak olyan káros anyagok, amelyekre álmában sem gondolna az ember, főleg, hogy egyiküket-másikukat fogmosásra használjuk.

Az új fogsor megszokása: Egy új fogsor kezdetekben még a tapasztalt fogsorviselőknek is nehézséget okozhat.

A foghiány nem csupán esztétikai gondot jelent, de komoly egészségügyi kockázatokat is rejt. Napjainkban már többféle anyag és rögzítési módszer áll a fogászok rendelkezésére - kinél tanácsos a híd, és kinél az implantáció?

Sok esetben már esztétikailag is zavaró, az egyszerű fogkőtől azonban hamar eljuthatunk a fogak elvesztéséig is. Rosszabb esetben pedig akár gyulladásos góc is kialakulhat, ami további komoly problémákat okozhat a teljes szervezetben.

Mennyit számít a fogmosás technikája, hogy kézi vagy elektromos fogkefe áll rendelkezésre, hogy fogkrémet vagy fogport választunk?

Fogágygyulladás akkor jön létre, amikor a lepedék mélyebb tasakokban a fogak és az íny érintkezési vonala alatt szétterjed és növekszik. A fogíny vörös lesz és elkezd visszahúzódni, minek következtében fogai egyre hosszabbnak fognak látszódni.

A fogak sérülése alatt általában a fogak letörését, kitörését értjük, súlyosságát az alapján osztályozzuk, hogy csak a fogzománcot vagy az alatta lévő rétegeket is érinti-e. Ezek a sérülések rendkívül gyakoriak sportolóknál, de esések miatt is bekövetkezhetnek.

A fogágygyulladás legenyhébb fokozata az ínygyulladás, amit ha nem kezelnek, a gyulladás továbbterjedhet, a fog akár ki is hullhat.

Fogászaton dolgozom és naponta szembesülök azzal, hogy mennyire kevés alapinformációja van az átlagembernek a tejfogakról. A szülők néha úgy néznek rám, mintha a Marsról jöttem volna.

1. oldal / 3