Gyógynövények
06
ápr.

Három kiváló növényi fehérjeforrás

A kutatók feltárták néhány olyan tengeri szuperélelem előnyeit, amelyekkel az emberek zöme egyelőre valószínűleg nem találkozik, pedig igen jót tenne, ha szerepelne az étrendjükben.
Hogyan lehet izomtömeget építeni hús nélkül? A legtöbb edzőteremben erre rávágnák: sehogy! De azok számára, akik már növényi alapú étrenden vannak, mégis van megfelelő megoldás, ütőképes alternatív fehérjeforrás, amit valószínűleg soha nem próbáltak korábban. Méghozzá ezek az élelmiszerek a tengerben nőnek.
 
Az Institute of Food Technológists (IFT) friss jelentése szerint jelenleg a szójából készült termékek (a tofu és a tempeh) jelentik a hús elsődleges alternatíváját, pedig van három kevésbé ismert, de tápanyagokban igen gazdag növény, amelyet komolyan fontolóra kellene venni a fehérjebevitelnél. 
 
Makroalgák és mikroalgák
 
Az algáról a legtöbbünknek van tapasztalata. A nyálkás zöld képződmény gyorsan felhívja magára a figyelmet az ember lábra tapadva, ha a tavak vagy a tenger sekély vizében gázol. Habár elég gusztustalannak látszik, az alga mégis tele van vitaminokat és ásványi anyagokkal: A, V, E, folsav, kalcium, jód, vas, omega-3 zsírsavak, valamint a szénhidrátok és a fehérjék. Az algák igen különbözőek méretben és formában is. A makroalgák láthatóak szabad szemmel, és megtalálhatók a legtöbb tóban, folyóban és tengerben. A mikroalgák, azaz a mikroszkopikus algák szintén előfordulnak az édesvízi és sós vízi élőhelyeken is. Érdekes módon, a mikroalgák fehérjetartalma a magasabb. Ez elérheti a 70 százalékot is, míg makroalgáknál általában 50 százalék körüli a fehérjék aránya. 
 
Az algák, például a Spirulina mikroalgák többnyire porrá feldolgozva vásárolhatók meg, s olyan természetes energiafeltöltést adnak, amely egész napra elegendő lehet. A Spirulinában több fehérje és a vas található, mint 20 százalék zsírt tartalmazó marhahúsban. A makroalgák közül a vörös, barna és zöld algák élelmiszerré feldolgozására is vannak jó példák.
 
Nori, a szuperhínár
 
A hínárfogyasztás mennyisége sok táplálkozási szakértő szerint szinte attól függ, hogy mennyit sushit eszünk. Az éttermek mindinkább piros hínárt (elsősorban norit) használnak a tekercs becsomagolására, ami tényleg jó. A vörös hínár fehérjetartalma általában a legmagasabb: 100 gramm noriban mintegy 50 g fehérje található. De, az elég valószínűtlen, hogy valaki 10 deka hínárt fogyasztana egy nap. Az átlagos nori lap mindössze 3 gramm. A hínár egy adagjában körülbelül 10 kalória, 5 milligramm C-vitamin, és körülbelül 1 gramm fehérje található. Ha azonban az egy kalóriára jutó fehérje mennyiséget nézzük, akkor egy elég szép mutatót kapunk, amely hasonló a borsóéhoz vagy a babéhoz, s megfelel a hüvelyesek aminosav profiljának, illetve magas az omega-3 zsírsav, és a B12-vitamin tartalma. 
 
A szárított norit lapokra vagy csíkokra vágva értékesítik, hogy kialakíthatók legyenek tekercsek, falatkák, vagy apró darabokra vágva megszórható vele a levesek teteje és a tésztaételek.
 
Békalencse
 
A békalencséről nem széles körben tudott, hogy a legkisebb virágos növény a világon. E kis növény fehérjetartalma elérheti akár a 45 százalékot is, ami az egyik legmagasabb fehérjeszint a növényvilágban. Jellemzően a békalencse a madarak és halak az tápláléka, de különösen Délkelet-Ázsiában (Laoszban, Thaiföldön és Vietnamban) az emberi étrendnek is széles körben ismert tétele ez a vízi növényt. 
 
Egyáltalán nem biztos, hogy a kereskedelmi forgalomban megvásárolható lenne békalencse a világnak azokon a részein, ahol korábban nem tartották számon az emberi táplálékok között. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), azonban már elismerte, mint jövőbeli táplálékforrást. 
 

Kapcsolódó elemek

 • Miért kell nyáron erősíteni az immunrendszert?

  Szervezetünket probiotikus baktériumok milliárdjai védik, nélkülük nincs egészséges ember. A gyomor-bélrendszerben található laktobacillusok és a bifidobaktériumok fontos feladatot látnak el, gátolják a potenciális kórokozók és gombák túlzott elszaporodását, stimulálják az immunrendszert, óvnak a betegségekkel szemben.

 • A spárga ezért egészséges

  Spágaszezon van, amelyet érdemes kihasználni, mert az ízletes, változatosan elkészíthető zöldség fogyasztásának számos egészségügyi előnye van. Párolva, grillezve, krémlevesként is ehetjük.

 • Miért híznak meg másképp a nők és a férfiak?

  Látott már kövér, vagy éppen elhízásnak induló embert? Most tényleg nem arra akarok célozni, hogy ugyan nézzen már bele a tükörbe, bár a 6 millió túlsúlyos ember országában valószínűleg ezzel sem lőnék olyan nagyon mellé.

 • A 8 legnépszerűbb szépítő növény

  Bár a tudomány újabb és újabb bőrtökéletesítő hatóanyagokat fedez fel, a természetes megoldások legalább olyan népszerűek napjainkban. Cikkünkben nyolc népszerű növényi anyagot mutatunk be, melyekkel (szinte) bármilyen bőrproblémát kezelhetünk!

 • Így hat az életkor az elhízásra

  Életkorunk előrehaladtával könnyen okozhat gondot a megjelenő túlsúly ledolgozása, ami mögött több meglepő tényező is meghúzódik. Lássuk tehát, miért válik nehezebbé a fogyás az évek múlásával, és mit tehetünk annak érdekében, hogy hatékonyabbá tegyük az erőfeszítéseinket!