Gyógynövények
22
márc.

A napraforgó mag jótékony hatásai

Az utóbbi évek vizsgálatai azt mutatták, hogy azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak olajos magvakat, határozottan ritkábban fordulnak elő a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések. Nézzük meg, milyen hatással lehet a napraforgómag szervezetünkre.

A napraforgómag tápanyagtartalma

A napraforgómag E-vitaminban gazdag. Az E-vitaminról tudjuk, hogy egy erős antioxidáns vegyület, mely védi a sejteket a káros szabad gyököktől, segít megőrizni a DNS épségét. Emellett az E-vitamin fontos szerepet játszik a vérkeringés megfelelő működésében, valamint a vörösvérsejtek termelődésében. 100 g napraforgómag kb. 35 mg E-vitamint tartalmaz.

B-vitamin, tiamin

A napraforgómag kiváló B-vitamin forrás, így segíti az agy és az idegrendszer működését. 100 g napraforgómag a napi szükséges B1-vitamin mennyiséget képes fedezni.

Réz

A réz fontos feladata bőrünk és hajunk egészségének megőrzése. 100 g napraforgómag kb. 1,5 g rezet tartalmaz. A réz emellett elősegíti az anyagcserét és védi sejtjeinket a Nap káros UV-sugaraitól. A napraforgómag tehát egy kiváló táplálék, amit fogyaszthatunk nyersen, önmagában is vagy salátához keverve, illetve különböző ételek kiegészítőjeként. Íze kifejezetten kellemes, tápanyagtartalma pedig – mint láttuk – igen gazdag.

Omega 6 zsírsavakban is meglehetősen gazdag és ez nem túl jó, mivel ebből a zsírsavféleségből így is a kelleténél többet fogyasztunk. Az ideális omega6 - omega3 arány 3:1-hez, míg most nálunk ez az arány 20:1-hez. Ha megnöveljük  a halfogyasztást, akkor jó lesz.

Kapcsolódó elemek

 • Miként szolgálja egészségünket a szőlőmag-kivonat?

  A szőlőmag kivonat egyike a természet leghatékonyabb antioxidánsainak! Sok tanulmány szerint az öregedési folyamat és a test általános leépülési folyamatának egyik fő oka a szabad gyökök jelenléte.

 • Mire jó a koenzim q10?

  Azt már tisztáztuk, hogy milyen belső folyamatokban vesz részt a koenzim Q10, de arról még nem esett részletesen szó, hogy pontosan mi célt is szolgál, ha koenzim Q10 tablettát fogyasztunk. Nézzük meg tehát, hogy miben is segít nekünk ez a molekula.

 • A legfontosabb vitaminok negyven felett

  Testünk másképpen működik a negyvenes, mint a húszas éveinkben - csökken a csontjaink sűrűsége, az izmaink ereje, és hajlamosabbak leszünk bizonyos betegségekre.

 • Az immunrendszer védelmezője: C-vitamin

  A C-vitamin talán a legismertebb mikrotápanyag, legtöbben a fontosságával is tisztában vannak. Ám azt, hogy pontosan mi a funkciója a szervezetben, illetve hogy milyen tünetekkel jár a hiánya, már kevesebben tudják.

  A C-vitamin az egyik legnépszerűbb mikrotápanyag és az egyik legtöbbet szedett étrend-kiegészítő. Hatalmas szerepe van a szervezet normális, egészséges működésének fenntartásában: elsősorban az immunrendszernek van szüksége elegendő C-vitaminra, de többek között a szép bőrhöz is kell C-vitamin. 

 • Súlyos bajt okozhat a D-vitamin-hiány

  Egy friss elemzés adatai szerint a diabéteszes retinopátia újabb olyan kísérőbetegség, amely a D-vitamin-hiánnyal hozható összefüggésbe. Kitolható, vagy akár meg is akadályozható az ideghártya-betegség kialakulása a cukorbeteg vércukorszintjének megfelelő szinten tartásával.