Orvosok írták
24
jún.

Gombák a testen

Post in Orvosok írták

Ma már több mint 200-féle, emberre veszélyes gombafajt ismerünk, illetve különítettek el. A gombák általában a lebomló szerves anyagokat építik be szervezetükbe, aminek igen nagy a jelentősége a természet szervesanyag-körforgásában, a természetes környezetünk biológiai egyensúlyának fenntartásában.

A gombák klorofill nélküli, sejtmaggal és sejtrendszerrel bíró egyszerű élőlények. Az anyagcseréjük folyamán a sajátosan kialakult sejtfaluk a külvilággal kétirányú kapcsolatot tart fenn. A növényi és az állatvilág élőlényeinek sejtfalai csak egyirányú kapcsolatra képesek. Sajátos a gombafehérjék aminosav-összetétele és a belső sejtalkotó részeik is, valamint a kromoszómáik viselkedése a sejtmagokban. A gombák kedvelik az állandó hőmérsékletet, a meleget, a nedvességet és a sötét környezetet.

Bőrgombák

A bőr felszíni rétegeiben megtelepedő és szaporodó gombákat bőrgombáknak, dermatophytonoknak nevezzük. A bőrgombák a felhám rétegei, sejtfalai közé juttatják apró fonalaikat, és innen táplálkoznak a szöveti nedvekkel. A szaporodásukhoz ideális környezetet teremtenek a hajlatok összefekvő bőrfelszínei, de elszaporodhatnak a lapockák közötti területen, a tarkótájon és a hajas fejbőr–homlokbőr találkozásánál is. Izzadékony személyeken fehér foltok tűnnek fel a felkarokon és a háton egyaránt. Az elváltozások alig viszketnek, felszínük csak kissé korpázik. A napozást követően a gombaszövedék takarási helyein olykor összefolyó vagy csak lencsényi fehér foltok tűnnek elő a barnább környezetből. A kerti munkák végzését követően, olajos munkával foglalkozóknál, vagy fiatal kiscica simogatását követően is megjelenhetnek gombára utaló bőrelváltozások.

Általában csak egy oldalon, az egyik kézen jelenhet meg a kör alakú, időnként hevesen viszkető, a széli részeiken gennyes pattanásokkal terjedő, általában fonalas gombák okozta, olykor már ekcematizált bőrgyulladás. Ugyancsak gombás eredetűek a szimmetrikusan, hirtelen kezdettel kialakuló tenyéri és talpi bőrgyulladások is. A legtöbbször sarjadzó gombák keltette fájdalmasan viszkető göbcsék később gennykeltőkkel teli hólyagokká válnak.

A fájdalommal és gyulladással kísért bőrelváltozások hátterében mindig a szervezet ellenanyagrendszerének sajátos zavara húzódik meg. Ilyenkor a szervezet valamennyi nyálkahártyáján túlsúlyba kerülnek, eluralkodnak az eddig egyensúlyban ott lévő sarjadzó gombák. Bizonyos esetben gombaszepszist is előidézhetnek. Kezelésük során nemcsak helyi, hanem belsőleges kezelésük is szükséges. Minden esetben a kiváltó okot is keresni kell.

Körömgombák

A körmök elváltozásait nem minden esetben a gombák idézik elő. Jellemző szokott lenni a köröm széléről a köröm holdacskája felé terjedő vonalas, szürkés-sárgás elszíneződés, majd később az egész szaruállományt érintő károsodás. Valamennyi körömelváltozás pontos meghatározása csakis mikroszkópos és tenyésztéses vizsgálatokkal dönthető el pontosan. A kiserek betegségeinek következtében, a cukorbetegségben, az érszűkületes betegségekben és a pikkelysömör-betegségben rendszerint kialakulnak a körmök lemezeinek elszíneződései, a szarulemezek sárga színű felrostozódásai, “pudvásodásai”. Olykor e betegség kialakulásának, kezdetének első látható tünetei ezek a körömtünetek. A láb körmein sokkal gyakrabban keletkeznek gombás körömbetegségek, mint a kéz körmein. A körmökön látható jeleket mindig a szervezetet ért zavar részjelenségének kell tekintenünk. Az időben történő orvoshoz fordulás segíthet feltárni a szervezet működési zavarát, az anyagcsere-betegséget stb., és kellő beavatkozással megállítani a körömlemezek további pusztulását.

Ha a körmeinken vonalas vagy körkörös alakú elszíneződéseket, alakváltozásokat észlelünk, akkor ha saját magunk nem tudtuk megszüntetni, kérjük pedikűrös segítségét a körmeink rendbetételére. Ha pedig azt látjuk, hogy körmeinknek nem csak egy, hanem több szarulemeze is elszíneződik, akkor ne késlekedjünk, és mihamarabb keressük meg a bőrgyógyász szakorvost. A még kis fokú, a körömlemezeket nem mélyen roncsoló állapot általában a helyi gombaellenes ecsetelőkkel és kenőcsökkel, krémekkel tünetmentesíthető. A károsodott körömrészlet szépen, egészségesen fog visszanőni. Sajnos a külső kezelések mellett számolni kell az újrafertőződések veszélyével is. A közös fürdők használata, a nem kellően szellőző lábbeli, a sportcipők, a már említett betegségek, a nem kellő és folyamatos tisztálkodás az oka e fertőzések újraindulásának, a gombák terjedésének. Hasznos lehet, ha otthonunkban a rendelkezésünkre állnak a gyógyszertárakban beszerezhető lábápoló és fertőtlenítőszerek.

Gyógyítás-belsőleg

Napjainkban igen megbízható és hatékony gyógyszerkészítmények biztosítják (kényelmesen szedhető és mellékhatásokkal csak alig rendelkező) tabletták formájában a gombás körmök éppé növekedését. A körmök lassú növekedése (a kézkörmökön általában 0,1 mm-t, a láb körmein csak 0,05 mm-t nő naponta a körömlemezünk) indokolja a helyes és pontos vizsgálatot a gyógyszer szedése előtt. A tabletták szedése biztosítja az ép körömképződést, de mindehhez – a zavartalan növekedés mellett is – legalább 100 napra van szükség. Figyelembe kell venni az egyéni különbségeket is. Mindebből arra kell következtetnünk, hogy inkább jobb megelőzni a körmök betegségeinek kialakulását, s kellő időben kell alkalmazni a helyileg ajánlott gombaellenes szereket. Ha a helyi kezelések mellett is kialakulnak a körmök elváltozásai, akkor feltétlenül indokolt a gombaellenes tabletták szedése. Az alapbetegséget, a kiváltó okot mindig figyelembe kell venni és gyógykezelni. Szükséges elvégezni a gombák azonosítását, vizsgálatát és tenyésztését is szükség esetén. Ajánlatos, ha a gyakorlott szakorvos javaslatával kezdjük el szedni a tablettás gyógyszereket.

Ma a bőrgombák és körömgombák kezelése, gyógyítása igazán látványos eredményekkel jár. Az újrafertőződés vagy az ismételt kialakulásuk a szervezet betegségére, az ellenálló képesség csökkenésére utalhat. A folyamatos és rendszeres kéz- és lábápolás, valamint a helyileg alkalmazott fertőtlenítők megvédnek a bőrgombáktól.

dr. Major Endre
bőrgyógyász

Kapcsolódó elemek

 • Csak egy bőrünk van

  Nincs egy olyan ember, akinek ne lenne anyajegye. Kevesen gondolják úgy, hogy bármi problémája adódhatna belőle. Pedig rendszeres szűrése ajánlott, és ha bármi elváltozást észlelünk, azonnal bőrgyógyászhoz kell fordulni.

 • Durva tévhitek az ekcémáról

  Egyre több ember életét keseríti meg az ekcéma. A kellemetlen tünetekkel járó bőrbetegség kialakulásával, kezelésével és félrekezelésével kapcsolatos tévhitekről kérdeztünk bőrgyógyász szakértőket.

 • Mikor kell probiotikumot szedni?

  A helytelen táplálkozás, a környezeti ártalmak, az antibiotikum kúrák következtében a szervezetben elszaporodhatnak a káros mikroorganizmusok.

 • Természetes gyógymódok körömgombára

  Nézzük, mi okozza a körömgombát és miként lehetnek segítségünkre a természetes gyógymódok! A nyirkos cipő és a nem kellően száraz zokni gyakori kiváltója a körömbombának. Ez a betegség átszabhatja cipőviselési szokásainkat is, de felvehetjük vele a harcot otthon is.

 • Körömgomba: találjuk meg az ideális gyógymódot!

  Nemcsak esztétikai probléma, és az sem valószínű, hogy elmúlik saját magától - a körömgombásodás bizony sokak életét megkeseríti, mégis vannak, akik elhanyagolják a kezelést. A kulcs az ideális gyógymód megtalálásában rejlik.