Egészség és életmód
27
ápr.

Hogyan segít a zöld tea a rák elleni harcban?

A tudósok véleménye szerint a zöld tea olyan új ágensek fejlesztéséhez járulhat hozzá, melyek segítségével sikeresen vehető fel a daganatok elleni harc.

Ismert, hogy a zöld tea csökkenti a koleszterinszintet, javítja a véráramlást, és véd a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. Most a szingapúri Biomérnöki és Nanotechnológiai Intézet munkatársai szerint az ital olyan kémiai anyagok forrása lehet, melyek képesek elvégezni a rák elleni harcban hatékony fehérjék szállítását.

A zöld tea katekin típusú anyagokat tartalmaz, legnagyobb mennyiségben epigallokatekin gallátot (rövidítve: EGCG), és a tudósok szerint ez a kemikália felelős a legnagyobb mértékben a rákellenes hatásért.

Dr. Joo Eun Chung és munkatársai megállapították, hogy az EGCG és az egyik célzott, emlőrák kezelésében alkalmazott terápiás szer, a Herceptin együttesen stabil komplexet képez, mely képes eljutni a daganat környezetébe. Egérkísérletes körülmények között már sikerült demonstrálni, hogy bejuttatott nanokomplex tumorszelektivitását, és a daganat növekedését gátló hatását.

Mindazonáltal, a kemikáliát nem szabad magas dózisban használni, ugyanis a szervezet ezt nem képes metabolizálni, így toxikus tulajdonságokkal rendelkezik. Az eredményeket a Nature Nanotechnology című lap mutatta be.

Kapcsolódó elemek

 • Tíz szuperétel a szervezetünknek!

  Fontos, hogy olyan ételeket illessz a táplálkozásodba, amelyek egészségesek, erősebbé tesznek, energiát adnak, és segítenek újra erőre kapni egy fárasztó edzés után. Próbáld ki őket!

 • Szinte mindenre jó a csodálatos gyömbér

  A gyömbér nagyszerű élettani hatásai évezredek óta ismertek. Azaz valóságos "szuperkaja", amelyről immár tudományosan bizonyított, hogy számos előnyös tulajdonsága van, sőt több, mint korábban gondoltuk volna.

 • Hogyan fogyaszt a zöld tea?

  Kutatások igazolják, hogy akik rendszeresen fogyasztanak zöld teát, nem csak egészségesebbek, de gyorsabb az anyagcseréjük, és sportolás közben is több kalóriát égetnek el. De pontosan hogyan kell fogyasztani ezt a "csodaitalt" ahhoz, hogy a legoptimálisabb hatást érjük el vele?

 • Szuper ételek a májnak

  A máj mirigyként fontos szerepet játszik az egyéb szervek számára fontos kemikáliák elválasztásában. A máj az egyetlen olyan része a testnek, amely egyszerre szerv és mirigy.

 • Így turbózhatjuk fel az anyagcserénket

  Nem kell feltétlenül hatalmas erőfeszítéseket tennünk azért, hogy több kalóriát égessünk el - néhány egyszerű trükkel a szokásos napi teendőink közepette is van lehetőség arra, hogy kicsit felpörgessük az anyagcserénket.