Egészség és életmód
29
márc.

Vesekövek

A vesekövek sokszor éveken át nem adnak hírt magukról, ám ha valamelyik beindul, bekerül a veséből kivezető húgyvezetékbe és ott elakad, olyan heves fájdalmat idézhet elő, amely a nők szerint rosszabb a vajúdás gyötrelmeinél.

Ez a többnyire, kis kavicsszerű képződmény kínt okozhat.

Sajnos  ha már volt vesekövünk, számítani lehet arra, hogy újra kialakul.

Szerencsére azonban a megelőzés módja alkalmasint rendkívül egyszerű: nyissuk meg a csapot, és töltsük tele poharunkat a természet legelemibb  adományával  a vízzel.

Az ételek némelyike szintén jótékony hatású lehet, amennyiben kedvező módon változtatja meg a vizeletben a só – és az ásványi anyagok összetételét , így még azelőtt feloldódnak a kövek, hogy ténylegesen problémát okoznának.

Gyógyhatású táplálékok a megelőzésre:

Víz: Naponta legalább 3 liter. Meleg időben és aktív testmozgáskor ennél még többet.

Citromos víz: A citromsav segít a vesében lévő salakanyagok lebontásában, így akadályozza a képződést.  A nap folyamán ivott vízhez adjunk frissen facsart citromlevet. Összesen nagyjából 120-130 ml citromlevet igyunk naponta.

 

Kapcsolódó elemek

 • Jelek ha rosszul működik a vesénk

  A megfelelő veseműködés egész szervezetünk állapotának szempontjából kulcsfontosságú.

 • Rossz szokások, amelyekkel tönkretesszük a vesénket

  A vesék, ezek a babszemre emlékeztető szervek nagyon fontos szerepet játszanak a testünk méregtelenítésében: megszűrik a vért és eltávolítják a felesleges vizet is.

 • Támogasd a veséd, védd a szíved!

  A vese működésének támogatásával a szívünknek is segíthetünk, ugyanis a beszűkült vesefunkciók több, mint tízszeresére növelik az idő előtt bekövetkező szív- és érrendszeri eredetű halálozás kockázatát. Dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa vesevédő tanácsokkal szolgált.

 • Minden, amit tudni érdemes a vesedialízisről

  Ha a vesék már nem képesek megfelelően ellátni a feladatukat, az kihatással van az egész szervezetre. Ennek következtében nem tudja kiválasztani az elfogyasztott folyadékot és az anyagcsere folyamatok során keletkezett mérgező anyagokat.Ugyanakkor az értékes fehérjéket nem tudja visszaszívni, a vizeletben fehérje jelenik meg. A szervezet "vizesedik" (ödéma), magas vérnyomás és a szervezet mérgezettségi állapota lép fel. A visszatartott mérgező anyagok a többi szervet is károsítják.