Egészség és életmód
06
jan.

Így őrizhetjük meg a torkunk egészségét!

A hideg időben, amikor egyre gyakoribb a megfázás és az influenza, nem árt a torkunkra is jobban odafigyelni. A torokfájás, torokgyulladás ugyanis a leggyakoribb téli panaszok közé tartozik. Mit tehetünk a torkunk megőrzése érdekében?

A legfontosabb természetesen az immunrendszerünk megerősítése és olyan szokások elsajátítása, melyek segítenek elkerülni a felsőlégúti megbetegedéseket. Mossunk gyakran kezet, fogyasszunk vitamindús ételeket, köhögjünk zsebkendőbe, és kerüljük azokat a helyeket, ahol sok a beteg.

A torok egészségének megőrzéséhez az egyik lefontosabb lépés a dohányzásról való leszokás. A dohányosok (illetve azok, akik sokat vannak dohányfüstös környezetben) hajlamosabbak a felsőlégúti betegségekre és a fertőzésekre, mert a füst erőteljesen irritálja a torok érzékeny szöveteit.

Használjunk párásítót! A hideg külső levegő, illetve a fűtött szobák levegője egyaránt száraz, ez pedig jelentős hatással lehet a nyálkahártyákra is. A kiszáradt nyálkahártyák (például a szájban vagy az orrban) pedig fokozzák a fertőzésekre való fogékonyságot. Ne felejtsük el a párásítót rendszeresen tisztítani, mert a készülékben összegyűlő részecskék fokozhatják az asztmás, allergiás tüneteket!

Védjük a torkunkat a hidegtől! Nem véletlenül szólt ránk a nagymamánk, hogy vegyünk fel sálat! A torkunkon keresztül meglepően sok testhőt veszíthetünk, és a kihűlés ronthatja a betegségek elleni küzdelem hatékonyságát. Különösen akkor vagyunk veszélyben, ha hideg helyről melegre megyünk vagy fordítva.

Ne használjuk mások evőeszközét, poharát! A közös evőeszközöktől, poharaktól, üvegektől ugyanis komoly fertőzéseket kaphatunk el, ráadásul a kórokozókat oda-vissza passzolgathatjuk a másikkal.

Az egyik olyan eszköz, melyről hajlamosak vagyunk elfeledkezni, a fogkefénk. A fogkefén azonban rengeteg kórokozó telepedhet meg, és a fürdőszobák nyirkos és meleg levegője igazán tökéletes klímát biztosít nekik a szaporodáshoz. Fogmosás során pedig ezeket a kórokozókat nagyon könnyen "beszállítjuk" a szájba, illetve a torokba. Rendszeresen cseréljük a fogkefénket!

Az egyik legjobb torokvédő a méz és a gyömbér keveréke: minden reggel fogyasszunk el egy kiskanálnyi friss gyömbérléből és egy kiskanálnyi mézből készült italt, ez ugyanis fertőtleníti és erősíti a torkunkat, valamit az immunrendszerünket is. A gyömbér-méz-citrom kombináció is jó (akár abban az esetben is, ha már betegek vagyunk). A gyömbérfőzethez daraboljunk fel vagy reszeljünk le egy kis darab (nagyjából fél hüvelykujjnyi) friss gyömbért, forraljuk fel két-három deci vízben, majd hűtsük fogyasztható hőmérsékletűre.

Kapcsolódó elemek

 • Torokfájás: mi segít, a hideg vagy a meleg?

  Gyulladt torok, égető érzés nyeléskor. Ilyenkor ne igyunk hideg italokat, mondja a jó barát, inkább egy forró teát javasol. Mások viszont azt ajánlják: együnk inkább fagylaltot. Kinek van igaza?

 • A torok - és mandulagyulladás jelei

  A torok-, illetve mandulagyulladás, amennyiben megfelelően kezelik, rendszerint egy-két hét alatt meggyógyul. Szakszerű ellátás nélkül viszont komoly szövődményekkel is számolni kell. A torokban sokféle betegség okozhat gyulladást.

 • Gyors módszerek torokfájás megszünetésére

  Csak egy kis torokfájás - nem súlyos betegség, de nagyon kellemetlen lehet! Hogy megkönnyítsük azt a néhány napot, míg meg nem gyógyulunk, íme néhány jó tanács!

 • 10 rákra utaló tünet - Figyelj oda ezekre!

  Ha fájdalmat érzünk vagy más egészségügyi problémánk van, általában nem tulajdonítunk neki súlyos jelentőséget. Pedig a friss kutatásokból kiderült, hogy ezek az ártatlannak tűnő panaszok akár rákos betegségek első jelei is lehetnek.

 • Egyszerű módszerek a torokfájás megszüntetésére

  A torokfájás lehet egy megfázás előjele, a hangszálak megerőltetésének következménye, vagy valamilyen komoly bakteriális fertőzés eredménye is. A most következő, recept nélkül kapható gyógyszerekkel és praktikákkal azonban könnyedén enyhíthet a kaparó, égető torokfájáson.