Egészség és életmód
06
márc.

Tavaszi fáradtság

Lehet bármilyen enyhe a tél, a melegedő időjárással egyszerre, szinte menetrendszerűen jelentkezik a kimerültség is. Bár sokan betegségnek gondolják a nem ritkán melankolikus tünetekkel és ólmos fáradtsággal járó időszakot, a tavaszi gyengeséget eddig sehol nem diagnosztizálták.

 Okok

 • Egyes szakértők és orvosok szerint a hormonok tehetők felelőssé, hiszen a hosszú, sötét tél alatt kimerül a szervezet szerotonin készlete. A boldogsághormonként is ismert anyag termelése nagyban összefügg a napsütötte órák számával, ezért a rövid nappalok miatt tavaszra a kimerültség jelei mutatkoznak rajtunk. Nem véletlen ez, ugyanis szervezetünk tartalékai tényleg kimerülnek.
 • Vitaminhiány. Szintén a napos órák alacsony számára vezethető vissza a D-vitamin szintünk csökkenése. Ezen felül a télen rendelkezésünkre álló gyümölcsök, zöldségek vitamintartalma sem egyenértékű a tavasszal, nyáron frissen fogyasztottakéval, ami ugyancsak hiányállapothoz vezet.

Kúra

Mivel nem betegségről beszélünk, így orvosi gyógymód sincsen, viszont néhány egyszerű változtatással lerövidíthetjük ezt az időszakot.

 • Nagyon fontos az étrend: próbáljuk úgy összeállítani, hogy egyharmad részét friss zöldség vagy gyümölcs alkossa.
 • Sportoljunk többet. Bármilyen mozgás hasznos és legjobb, ha friss levegőn tesszük. Így segítünk a D-vitamin raktárak feltöltésében is.
 • Fogyasszunk sok vizet – úgy 1,5-2 litert minden nap – és néhány hétig igyunk naponta gyógyteát.
 • A hideg zuhany tényleg felfrissít. Indítsuk a napot fokozatosan csökkentett hőmérsékletű zuhannyal!
 • Hatásos még a tavaszi fáradtság ellen a szaunázás, a masszázs, a levegőn való tartózkodás, néhány csepp frissítő illóolaj a lakásban vagy egy illatos fürdő a nap végén.

Ha mindezek ellenére sem javul állapotunk, érdemes egy általános állapotfelmérő vizsgálaton részt venni, ahol olyan egyéb, hasonló tünetekkel járó állapotokat is kiszűrhetünk, mint a pajzsmirigybetegségek, kóros D-vitaminhiány, vagy a vérszegénység.

 

Általános Szűrővizsgálat

Kapcsolódó elemek

 • Mi okozza a tavaszi fáradtságot?

  Nehezen viselhető a bágyadtság, az aluszékonyság, a fejfájás, a szédülés és az ingerlékenység egyszerre. Ráadásul hiába süt a nap, bennünk még mintha mindig tél lenne. Kora tavasszal sokan tapasztalnak magukon depresszióhoz hasonló tüneteket. Alvászavar, kimerültség, rossz közérzet jelentkezik.

 • Így üsd ki a tavaszi fáradtságot, mielőtt az üt ki téged

  Ha te sem akarsz kimerülten az ágyadat nyomni, akkor adunk néhány tippet, hogyan üsd ki a ringből a tavaszi fáradtságot. Le a letargiával!

  1, Pótoljuk a vitamint!

 • A tavaszi fáradtság - A túl sok alvás kábulttá tesz

  Mindannyiunk ismeri az érzést: tavasz közeledtével szellemünk alig várja a felfrissülést és a természet éledését, testünk mégsem képes a környezettel együtt megújulni és üdén, frissen belépni a tavasz körforgásába. Tavasszal ólmos fáradtság, meglassultság vesz rajtunk erőt, a természet nyílását melankolikus nyugalommal vesszük tudomásul, és szeretnénk mindezt a paplan alól végignézni.

 • 5+1 tipp tavaszi fáradtság ellen

  A nem megfelelő táplálkozás, a túl kevés alvás és a változékony, egyre melegebb időjárás mind hozzájárulhat a tavasz érkezésével elhatalmasodó tompultság érzéséhez. Dr. Vida Zsuzsanna, neurológus, szomnológus tanácsai a tavaszi fáradtság leküzdéséhez.