Egészség és életmód
29
jan.

Szemünkből látható a krónikus fáradtság

A krónikus fáradtság szindrómával diagnosztizált betegek gyakran a szemet is érintő tünetekről számolnak be A krónikus fáradtság szindrómával diagnosztizált betegek gyakran a szemet is érintő tünetekről számolnak be

A krónikus fáradtság szindróma legjellegzetesebb tünete a súlyos kimerültség, de hatással van az alvásra és a koncentrációra is, az érintettek pedig fényérzékenységről, szemviszketésről, szemfáradtságról is rendszeresen beszámolnak.

A krónikus fáradtság szindrómával diagnosztizált betegek gyakran a szemet, illetve a látást is érintő tünetekről számolnak be, például a fókuszálásra való képtelenség, a mozgó tárgyak követésének képtelensége, száraz szem, szemviszketés, fényérzékenység.

Mindezideáig azonban még nem jártak utána annak, milyen összefüggések lehetnek a szem egészsége és a krónikus fáradtság szindróma között. Dr. Clare Hutchinson és dr. Frank Proudluck, a University of Leicester kutatói szerint azonban ezeket a tüneteket (ha mellettük állandó fáradtság, kimerültség is jelentkezik), akár a krónikus fáradtság szindróma (chronic fatigue syndrome - CFS) diagnosztizálására is fel lehetne használni.

A hamarosan megkezdődő kutatásban 50 CFS-es beteggel, és 50 egészséges önkéntessel kívánnak foglalkozni. Vizsgálják, hogy milyen gyakran és milyen erősséggel jelentkezik a szemszárazság, miként reagál az alanyok pupillája a fényre, mennyire jól tudnak különböző távolságokra lévő tárgyakra fókuszálni. Emellett képalkotó eljárással ellenőrzik azt is, hogy a betegség hatására megváltozott-e a szem alakja vagy a retina. Az összegyűlt adatokat azután elemzik és összehasonlítják.

"A krónikus fáradtság szindróma súlyos betegség, amelyre sajnos nem igazán utalnak tünetek az állandó kimerültségen kívül" - mondta dr. Hutchinson. "Ennek az a következménye, hogy a betegeket nem mindig képesek diagnosztizálni, és ez csökkenti annak az esélyét is, hogy megfelelő kezelést kapjanak. Ezért a CFS-re jellemző tünetek megállapítása igen fontos."

"A látással összefüggő problémák súlyos terhet rónak a betegekre, és komolyan befolyásolják az életminőségüket. Ha ezeket a tüneteket sikerülne diagnosztizálni és összekötni a CFS-sel, nemcsak jobban megérthetnénk a betegséget magát, de a gyógyítást hatékonyabbá tehetnénk, és így jobbá tehetnénk az érintettek életét is" - mondta dr. Dolores M. Conroy, a kutatást támogató Fight for Sight alapítvány kutatási igazgatója.

Forrás:Házipatika.com

Kapcsolódó elemek

 • 7 ok, amiért romolhat a látásunk

  Több kutatás állítja, hogy a túl sok tablet használat látásproblémákat okoz. A kis képernyőkön kívül azonban számos oka lehet még annak, miért nem látunk olyan jól: az alábbiakban ezekből gyűjtöttünk össze párat.

 • Betegségek, amikről szemünk árulkodik

  A szem nemcsak a lélek, hanem az egészség tükre is lehet. Bizonyos betegségek jeleit is felfedezhetjük, ha valakinek mélyen a szemébe nézünk, és képet kaphatunk a szervei állapotáról is.

 • Az A-vitamin hiány jelei

  Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, melyre többek között a szemünk, a bőrünk és az idegrendszerünk és az immunrendszerünk egészségének megőrzéséhez van szükség. Szerencsére a legtöbb esetben a táplálékunkkal biztosíthatjuk a megfelelő A-vitamin-bevitelt, de azért nem árt tisztában lenni a hiánybetegség tüneteivel. Lássuk ezeket!

 • Szemünk világa: a leggyakoribb szembetegségek

  A szem a szervezet egyik legsebezhetőbb alkotóeleme. Éppen ezért nem felesleges, ha a legkisebb nyugtalanító jel miatt is felkeressük a szemorvost. A szembogár (pupilla) egy feketének látszó kerek nyílás a szivárványhártya (írisz) által alkotott színes lemez közepén, amelynek átmérője a megvilágítástól függően változik. Így gyenge világosság mellett a pupilla megnagyobbodik, s ezáltal lehetővé teszi, hogy több fény érje el a szem ideghártyáját (retina): ilyenkor a pupilla kitágul (mydriasis).

 • Szemvédő tippek képernyőfüggőknek

  Egyre többet bámuljuk a képernyőket, hiszen a mobilforradalom legfontosabb hozadéka, hogy a kommunikációs eszközeink mindig velünk lehetnek. S a kommunikáció többnyire képernyőn zajlik. Ez viszont nem tesz jót a szemnek.