Egészség és életmód
22
máj.

Súlyproblémával üzen a pajzsmirigy

Az állandó súlyproblémát a pajzsmirigy is okozhatja Az állandó súlyproblémát a pajzsmirigy is okozhatja

Bármilyen edzést, étrendet és fogyási trükköt próbál, nem tud lefogyni egy kilót sem? Rendesen eszik, mégis fogy? Előfordulhat, hogy a probléma teljesen máshol van, mint ahol gondolná: a pajzsmirigyében.

A pajzsmirigy testünk anyagcseréjének fő kontrollja, ha nem működik jól, tapasztalhatunk fogyást vagy hízást egyaránt. Ennek köszönhetően tudjuk megtartani testünk hőmérsékletét, ez felelős minden egyes sejtünk anyagcserében játszott szerepéért, és egyúttal a pajzsmirigy hormonok irányítják agyunk azon neurotranszmittereit, amelyek hangulatunkért, étvágyunkért és érzelmeinkért felelősek.

Amikor pajzsmirigyünk nem azt teszi, ami a dolga, akkor sokaknak elkezd hullani a haja, fázni kezdenek meleg időben is, feledékenyebbek lesznek, depressziósak, vagy éppen fogyni kezdenek. Alulműködés hatására a pajzsmirigy képtelen testünk anyagcseréjét megfelelően kontrollálni, így könnyen változhat meg testsúlyunk életmódunktól és étrendünktől függetlenül. Ilyenkor a szándékos, betervezett fogyásnak nincs értelme: anyagcserénk túlságosan lassú, kimerültek vagyunk és agyunkra mintha köd szállt volna le.

A pajzsmirigy-alulműködés ráadásul számos más betegség és állapot okozója, ennek köszönhetően gyakran téves a diagnózis: a már említett, agyunkra leszállt ködöt diagnosztizáltak korai szenilitásnak vagy Alzheimer-kórnak is, ráadásul sok esetben az ízületi fájdalmak is ennek köszönhetőek. A problémák kiszűrése viszont azért is problémás, mert az enyhe pajzsmirigy-panaszokat nem mutatják ki a rutinvizsgálatokon levett standard vérvételek eredményei.

Csak hogy könnyítsük életét, az alábbiakban olyan indikátorokat gyűjtöttünk össze, amelyek arra utalhatnak, hogy pajzsmirigyével problémák lehetnek. Ha a lista egynél több elemére tud rábólintani, érdemes lehetne pajzsmirigy- és hormontesztre mennie.

 

 •     A pajzsmirigyproblémák könnyen öröklődhetnek a családban: anyai, nagyanyai ágon előfordulhatnak ilyenek? Vagy akár nagynénénknek is lehettek ilyen gondjai?
 •     Diagnosztizáltak-e korábban automimmun betegséget?
 •     Ha hajlamunk van migrénre vagy kéztőalagút-szindrómára (carpalis alagútszindrómára), az növelheti a pajzsmirigyprobléma esélyeit.
 •     Kevesen tudják, de a balkezesség egy gyakran elfelejtett kockázati tényezője a pajzsmirigyproblémáknak. Hátha emiatt fogyunk!
 •     Azok, akik gyakran tapasztalnak végtagkihűlést, felpuffadt szemeket vagy szemöldökhullást, gyakran pajzsmirigyproblémákhoz tudják mindezt kötni.
 •     A pajzsmirigyproblémák legegyértelműbb indikátora a testhőmérséklet. A pajzsmirigy-alulműködés jele a gyakori fázás és hidegérzet, ezzel pedig gyakran a fogyás is együtt jár. Mérjük meg testhőnket egy lázmérővel: ha folyamatosan 37 Celsius fok alatt vagyunk, akkor érdemes elgondolkodnunk egy pajzsmirigyteszten, hogy egy normális diagnózist kapjunk. Azok, akiknek alacsonyabb a testhőmérséklete, gyakran számolnak be fogyási problémákról is.
 •     Ha a következő kardinális szindrómák közül egynél többet tapasztalunk, esélyes, hogy pajzsmirigyproblémánk van: kimerültség, depresszió, száraz bőr, száraz és töredező hajvégek, hajhullás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, alacsony libidó.
 •     A szabálytalan menstruáció, PMS, endometriózis, ismétlődő (többszöri) vetélés vagy az igen nehéz menopauza szintén indikálhatja a pajzsmirigyproblémákat.
 •     A nap második felében tapasztalt energiavesztés és a jó étrend és edzés ellenére tapasztalható súlygyarapodás ugyanúgy pajzsmirigyproblémákra utalhat.

Kapcsolódó elemek

 • Mit együnk, ha pajzsmirigy alulműködésünk van?

  Táplálkozással nagyon sokat tehetünk pajzsmirigyünk alulműködése ellen. A pajzsmirigy jó működéséhez az egyik legfontosabb a jód. Ha alul működik, akkor biztos, hogy jód hiányos állapot lép fel. Egy jól megválasztott étkezéssel kiküszöbölhető a jódhiány.

 • Pajzsmirigyzavar: gyanús jelek

  A pajzsmirigyzavarok külső tünetei olykor elég árulkodóak ahhoz, hogy egy jó orvosban már ránézésre is felmerüljön a gyanú, hogy a szerv nem működik megfelelően. De vajon miféle jelek terelhetik a szakemberek figyelmét a pajzsmirigyre?

 • Lássuk mit tehetünk a lapos hasért

  Vágysz a lapos, izmos, feszes hasra, sportolsz és egészségesen étkezel, de valamiért mégsem tűnik el az a fránya zsírpárna a pocakodról? A következő ételek fogyasztásával hozzájárulhatsz a felesleg eltüntetéséhez!

 • Miért nehezebb a fogyás 40 felett?

  Nagyon sokan azt hiszik, hogy amikor eljön a 30. vagy a 40. születésnapjuk, olyan drámai változás történik a szervezetükben, amely miatt alattomosabban kúsznak fel a pluszkilók, és sokkal nehezebb leadni azokat. Vajon tényleg nehezebb fogyni 40 éves kor felett?

 • A meggy jótékony hatásai

  A mélybordó színű, savanykás gyümölcs számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik, egészségre gyakorolt jótékony hatását tudományos eredmények igazolják.