Egészség és életmód
25
jan.

Pacemakerrel gyógyítanák a depressziót

Azt még nem értik, hogyan működnek az ember fejébe ültetett elektródák, de a legtöbb betegen állítólag segít. Egy új kutatás szerint a depressziósok és a bipoláris zavarban szenvedők állapotán is javít az a pacemaker, ami az agynak küld elektromos implulzusokat. Ez a mély agyi stimulációnak nevezett módszer főleg azoknak jelenthet nagy segítséget, akiknek nem használnak az eddig elterjedt gyógyszerek és terápiák – írja a Daily Mail nevű brit lap.

 Az eszközt tizenhét beteg koponyája alá ültették be egy amerikai egyetem kutatói. Az agyuk mindkét oldalára elhelyeztek egy-egy elektródát, amiből a bőr alatt vezetnek finom vezetékek a mellkasukba ültetett pacemakerhez.

Már hat hónap után azt tapasztalták, hogy a betegek majdnem felének javult az állapota. Összesen két évig tartott a kísérlet, és az eredmények ez idő alatt tovább javultak: 92 százalék jobban lett, és 58 százalék meg is gyógyult.

A kutatást vezető doktornő egy korábbi tanulmányában először jutott arra a következtetésre, hogy a módszer segíthet a depressziósokon, és az új eredmények után tovább szeretné finomítani a kezelést.

Az agyi pacemakert már sikerrel alkalmazzák más betegségek kezelésére, többek között a Parkinson-kór és a kényszerbetegség gyógyítására, a működését viszont még nem tudták megfejteni.

A mély agyi stimulációt Magyarországon is alkalmazzák, tavaly a Pécsi Tudományegyetemen epilepsziás betegeket kezdtek vele gyógyítani kísérleti jelleggel.

A beavatkozás viszont nem olcsó, a gyártó oldalán elhallgatják az árát, de a families.com nevű oldal egyik blogolója szerint 14 millió forintos tétel.

Forrás: nlcafe

Kapcsolódó elemek

  • Bipoláris zavar: Jelentősek a szerkezeti eltérések

    Egy új kutatásból kiderült, hogy szerkezetileg jelentősen eltér egymástól az agyuk a bipoláris zavar kétféle típusában szenvedőknek. A bipoláris zavarnak két fajtája van, amelyek tünetei nagyjából azonosak. De míg az I. típus súlyosabb, a II. típus enyhébb tünetekkel jár.

  • Tények és tévhitek az agyról

    Agyunk a világ egyik legösszetettebb szerkezete, és a mai napig sok a megválaszolatlan kérdés erről a másfél kilós szervről. Az alábbiakban következzen néhány közkeletű mítosz vele kapcsolatban.

  • Agyi funkciók

    Rengeteg vizsgálat tárgya, hogy egyes érzékszervek elvesztése esetén az agy hogyan fejleszti a többi érzékszervünk működését. Egy újabb kutatás további információkat fed fel ezzel kapcsolatban. A Nyugat-Ontario Egyetem kutatói macskákat használtak a kísérletekhez, ugyanis ezekről az állatokról tudjuk biztosan, hogy születéskor is kialakulhat náluk a süketség, ahogyan az embernél.