Egészség és életmód
11
dec.

Édes ízek büntetlenül

Sokan kedvelik az édes ízeket, szeretnek nassolni, az édes íz szeretete velünk született tulajdonság. Egészségünk megőrzése érdekében azonban érdemes lenne cukorfogyasztásunkra is odafigyelni. Az édesítőszerek éppen erre nyújthatnak megfelelő alternatívát.

A túlzott cukorbevitel veszélyezteti egészségünket

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint optimális lenne, ha a napi elfogyasztott cukormennyiség kalóriabevitelünk legfeljebb tíz százalékát tenné ki. Ebben az élelmiszerekhez felhasznált cukor, méz, szirupok és gyümölcslevek cukormennyisége is szerepel, a gyümölcsökben természetes formában jelenlévő cukrok viszont nem.

A WHO irányelvével azonos megállapításokat fogalmaz meg az Amerikai Szív Társaság (AHA/American Heart Association) is. A szervezet közleménye egyértelműen leszögezi, hogy a túlzott cukorfogyasztást mérsékelni kell, hisz nemcsak az elhízáshoz járul hozzá, de a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szívbetegségek és a stroke (agyi érkatasztrófa) kialakulásának kockázatát is növeli. A hozzáadott cukor-fogyasztás világszerte különböző arányú, nagyban függ az életkortól, a környezettől és az életmódtól. Magyarországon például a felnőttek fogyasztása megfelel a WHO által ajánlott aránynak, hiszen az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) 2014-es adatai szerint a magyar férfiak napi energiabevitelük 7,6 százalékát fedezik hozzáadott cukorból, míg a nők a 8,6 százalékát. Ugyanakkor Spanyolországban és az Egyesült Királyságban a hozzáadott cukor aránya eléri a 16-17 százalékot a felnőttek körében, a portugál gyerekek esetében pedig közelít a 25 százalékhoz.

A cukrot kiválthatjuk természetes édesítőkkel

A cukorhelyettesítők az édesítőszerek egyik nagy csoportját alkotják: ide tartoznak a cukoralkoholok (pl. xilit, maltit, eritritol, izomalt) is. Ezek elsősorban az elmúlt években váltak egyre ismertebbé és népszerűbbé. A cukoralkoholok a legtöbb növényi anyagban, így a zöldségekben és a gyümölcsökben is megtalálhatóak. Energiatartalmuk változó, így napi adagjuk célszerű, ha nem haladja meg az 50 grammot. A cukorbetegeknek a megengedett napi szénhidrátmennyiségbe mindenképpen bele kell számolniuk. A cukoralkoholok közös jellemzője, hogy nem károsítják a fogakat. A szorbit és a xilit ellenben sokaknál okozhat emésztési problémákat, puffadást és hasmenést, ezért a 30 gramm fölötti napi mennyiség kerülendő.

A természetes édesítők közül egyre népszerűbb a stevia (szteviol glikozid), melynek nagy előnye, hogy nem tartalmaz kalóriát, szénhidrátot, így bármilyen diétához jól illeszkedik. A cukrot remekül helyettesíti, alkalmas sütésre-főzésre, napi elfogadható beviteli mennyisége 4mg/kg.
A cukor mesterséges édesítőszerekkel is helyettesíthető

A mesterséges édesítőszerek energiamentesek, nem emelik a vércukorszintet, és jóval édesebbek a cukornál. Édesítőerejük növelése érdekében gyakran más édesítőkkel kombinálva kaphatóak tabletták, porok, folyadékok formájában. A mesterséges édesítőszerek közül a legismertebbek: a szacharin, a ciklamát, az aszpartám és az aceszulfám-K.

A cukorhoz viszonyított édesítőerejük, esetleges mellékízük, hőérzékenységük különbözik. Az aszpartám és az aceszulfám-K mellékízmentes, a szacharin elfogyasztását azonban fémes utóíz kíséri. A ciklamát általában nem okoz mellékízt, az aceszulfám-K-val együtt hőstabil, azaz ízvilágukat főzéskor és sütéskor is megtartják, nem bomlanak le. A szacharin és az aszpartám ezzel szemben sütéshez, főzéshez nem használható. A mesterséges édesítők közös jellemzője még, hogy a cukoralkoholokhoz hasonlóan nem károsítják a fogakat.

Kapcsolódó elemek

 • Béltisztító ételek

  Az emésztőrendszeri problémák mai világunkban rengeteg embert sújtanak, köszönhető ez a nem megfelelő táplálkozásnak, az ételekben található mérgező összetevőknek és természetesen stresszes életmódunknak. Szerencsére azonban nagyon kicsi változtatással is nagyon sokat tehetünk a kellemetlen panaszok ellen. Íme a 6 legjobb étel beleink tisztántartásához.

 • Így válts életmódot! – 1. rész

  Az egészséges életmód sok ember vágya, viszont azoknak, akik életmódot akarnak váltani, legalább három nehézséggel is szembe kell nézniük. Az egyik az, hogy nehéz eldönteni, mi az, ami egészséges, milyen változások bevezetésével lehet kiegyensúlyozottabbá tenni az életüket. A második az, hogyan lehet anyagilag megvalósítani a kitalált programot.

 • Tíz hiba, amelyet vétünk szemünk egészsége ellen

  Valljuk be: amíg rendelkezünk ezzel a fantasztikus értékkel, a legtöbben természetesnek vesszük, hogy ép látású embernek születtünk. Ez azonban nem tart örökké, főleg, ha óvatlanul naponta súlyos hibákat követünk el szemünk egészsége ellen.

 • Miért ideális sport a futás?

  A rendszeres futás nem csak erősít és javítja az állóképességet, de rengeteg rövid- és hosszú távú egészségügyi haszna van. Hat ok, amiért nem fogjuk megbánni, ha ezt a sportot választjuk.

 • Fehérliszt és fehércukor - mi az igazság a fogyasztásukkal kapcsolatban?

  A 21. században egyre inkább ellenzik a finomított búzaliszt és kristálycukor fogyasztását a szakemberek. Köszönhető ez annak, hogy túlságos feldolgozottságuk miatt kevés értékes tápanyagot tartalmaznak, ellenben magas a kalóriatartalmuk, kis mennyiség fogyasztásával is nagy energiabevitelt érünk el.