Egészség és életmód
19
márc.

Mire jó a nyirokmasszázs?

A helyesen végzett nyirokmasszázs alkalmas a műtétek, balesetek  utáni nyirokduzzanatok megszüntetésére. Illetve akár fogyókúra, valamint a központi idegrendszert érintő panaszok esetén is.

A nyirokmasszázs, vagy nyirokelvezetés néven ismert módszer lényegét az adja, hogy a nyirok szállítja el a szövetekből az anyagcsere végtermékeit. Azon belül is azokat, amelyek túl nagyok ahhoz, hogy a vérkeringésbe visszatérjenek. Az 1932-ben Dániában kidolgozott nyirokmasszázs révén jelentősen serkenthető a nyirokkeringés folyamata. Ráadásul nem valami áltudományos dologról van szó, hiszen a hatásosságát az orvostudomány is elismeri.

Fontos megjegyezni, hogy maga a masszázs technikája speciális szakképzettséget igényel, tehát nem az a tipikus, otthon is egyszerűen végezhető masszázsfajta. Alkalmazható a teljes testen, vagy csak kifejezetten a végtagok esetén, a konkrét kezeléstől függően a masszázs 40-90 percig tart.

A helyesen végzett nyirokmasszázs alkalmas a műtétek utáni nyirokduzzanatok megszüntetésére. Balesetek, csonttörések után és egyes gyulladásos betegségek miatt kialakult duzzanatok, ödémák felszívódásának elősegítésére. Továbbá a központi idegrendszert érintő panaszok esetén is, valamint fogyókúra során a kötőszöveti feszesség megtartása érdekében.

A nyirokmasszázs ugyan OEP-támogatással még nem elérhető, de szerencsére ma már egyre több gyógyfürdő, illetve termál hotel kínálatában szerepel.

Kapcsolódó elemek

 • Izomcsomók: miért alakulnak ki, és mit tehetsz ellenük?

  Izomcsomók elsősorban a vállon, háton, combban alakulnak ki, jelenlétük fájdalmas, megszüntetésük pedig nem megy máról holnapra. De vajon miért is fejlődnek ki a fájó izomcsomók, illetve mit tehetsz ellenük hosszú távon.

 • Vizsgálatok, amiket masszázs előtt érdemes elvégezni

  Látható, tapintható és műszeres vizsgálatok eredményei alapján ellenőrzik a beteget, ugyanis ki kell zárni azokat az állapotokat, melyek ellenjavallttá teszik a masszázskezelést.

 • A masszázs jótékony hatása

  A masszázsnak összetett hatásából adódóan az egészségmegőrzésben és regenerációban jelentős szerepe van.

 • Nyirokcsomók: mit érdemes tudni róluk? Milyen feladatokat látnak el?

  A szervezetünkben található több száz nyirokcsomó nagyon fontos feladatot lát el a szervezetünk védelmében, az immunrendszer működésében. Mivel az egész testünket átszövi a nyirokrendszer, sajnos a betegségek is könnyen "utazhatnak" rajta keresztül.

 • Ezért érdemes kipróbálnod a talpmasszázst!

  A talpmasszázs, a reflexológia ötezer éves múltra néz vissza és Kínából ered, de az ókori Egyiptomban is sokszor használták gyógyítási célzattal. A XX. század elején találtunk rá újra erre a remek módszerre. William Fitzgerald amerikai orvos kezdte használni a talpmasszázs technológiáját. Nagyon hamar rájött arra, amit a kínaiak már több 1000 éve tudtak, hogy a talp a test térképe.