Egészség és életmód
26
ápr.

Miért híznak meg másképp a nők és a férfiak?

Látott már kövér, vagy éppen elhízásnak induló embert? Most tényleg nem arra akarok célozni, hogy ugyan nézzen már bele a tükörbe, bár a 6 millió túlsúlyos ember országában valószínűleg ezzel sem lőnék olyan nagyon mellé.

A lényeg, hogy egészen közismert tény, hogy a férfiak és nők ellentétes irányba híznak: előbbiek sörhasat eresztenek, utóbbiaknak a fenekükön jelennek meg a zsírpárnák.

De vajon miért van ez?

A különbség oka az, hogy a nők egyszerűen úgy vannak összerakva, hogy több kapacitásuk legyen a zsír elraktározására. Magasabb is az optimális testzsír-százalékuk, mint a férfiaké. Erre meg is van a jó okuk: a terhesség és a szoptatás időszakában szükségük van a bónusz energiaforrásra. Technikailag ez úgy néz ki, hogy az ösztrogén, vagyis a női nemi hormon utasítja a szervezetet arra, hogy a zsírt csípőtájékon és a combokon raktározza el, illetve az egyébként is nagyrészt zsírszövetből álló mellekben. A férfiaknál ez a tényező hiányzik, így rögtön a második számú opcióval kezdenek, ha hízásról van szó: ez pedig a hastájék.

Ha egy nőnél a comb és fenék már nehezen bírja a zsírpárnák növesztését, szintén a hastájék következik a hízással. Az igazán komoly problémák pedig akkor jönnek, ha már itt is kezd betelni a kapacitás: ekkor jön az izomszövet a test többi részén, illetve a belső szervek, a máj és hasnyálmirigy környéke. Ez már együtt jár a magas vérnyomás, a szívbetegségek, és a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának egyre nagyobb kockázatával.

Menopauza után, amikor a nőknél drasztikusan visszaesik az ösztrogéntermelés, elhízási szempontból eltűnik a különbség a nemek között, és a nők ugyanúgy sörhasat növesztenek. Ez igaz azokra a nőkre is, akiknek bármilyen más okból magas a tesztoszteron- és alacsony az ösztrogénszintjük.

Viszont hogy valami jó hírt is mondjunk, ha az ember fogyókúrázik, és több kalóriát éget el, mint amennyit bevisz, általában a hastájékon tartalékolt kilók tűnnek el először.

Kapcsolódó elemek

 • Miért kell nyáron erősíteni az immunrendszert?

  Szervezetünket probiotikus baktériumok milliárdjai védik, nélkülük nincs egészséges ember. A gyomor-bélrendszerben található laktobacillusok és a bifidobaktériumok fontos feladatot látnak el, gátolják a potenciális kórokozók és gombák túlzott elszaporodását, stimulálják az immunrendszert, óvnak a betegségekkel szemben.

 • A spárga ezért egészséges

  Spágaszezon van, amelyet érdemes kihasználni, mert az ízletes, változatosan elkészíthető zöldség fogyasztásának számos egészségügyi előnye van. Párolva, grillezve, krémlevesként is ehetjük.

 • A 8 legnépszerűbb szépítő növény

  Bár a tudomány újabb és újabb bőrtökéletesítő hatóanyagokat fedez fel, a természetes megoldások legalább olyan népszerűek napjainkban. Cikkünkben nyolc népszerű növényi anyagot mutatunk be, melyekkel (szinte) bármilyen bőrproblémát kezelhetünk!

 • Így hat az életkor az elhízásra

  Életkorunk előrehaladtával könnyen okozhat gondot a megjelenő túlsúly ledolgozása, ami mögött több meglepő tényező is meghúzódik. Lássuk tehát, miért válik nehezebbé a fogyás az évek múlásával, és mit tehetünk annak érdekében, hogy hatékonyabbá tegyük az erőfeszítéseinket!

 • Aranyér: miért fontos a rostdús táplálkozás?

  Az aranyérbetegség kialakulásának számos oka lehet. Az örökletes kötőszöveti gyengeség mellett a tipikus civilizációs ártalmak, az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a túlsúly is jelentős szerepet játszik megjelenésében. Megfelelő étrenddel azonban sokat tehetünk az aranyér megelőzése és kezelése érdekében.