Egészség és életmód
30
szept.

Krónikus fáradtság szindróma

A rejtélyes kór, amitől folyton fáradt - Különös, hogy a nyugati társadalmakban egyre több ismeretlen eredetű, extrém fáradtságérzéssel járó tünetegyüttest írnak le, amely nem ritkán tolókocsiba kényszeríti az addig fizikailag és szellemileg topon lévő, sikeres fiatal felnőttet.

Terjed a "yuppie-flue"

Egy viszonylag új keletű betegségről van szó, amely az 1980-as évek elején kezdett manifesztálódni. Napjainkban is főleg a nyugati társadalmakban ölt egyre nagyobb méreteket, de már keleten is több esetet regisztráltak. Azért is nevezik "yuppie flue"-nak, mert főleg a fiatal, nagyon ambiciózus hölgyeket támadja meg, és általában először influenza-szerű tünetek képében jelentkezik.

A rejtélyes betegség

A krónikus fáradtság szindrómát - csakúgy, mint a krónikus fájdalmat - önálló entitásként értékeli a mai orvostudomány. Ennek oka az, hogy az extrém fáradtságérzésnek igazából nincsen magyarázata. Nincsen olyan lappangó, vagy kialakult betegség a háttérben (pl. vírusfertőzés, vérszegénység, szívbetegség, stb.) amely megmagyarázná a panaszokat.

Miről is van szó valójában?

A krónikus fáradtság szindróma (angolul rövidítve CFS) definíciója szerint extrém fáradtság, amely pihenésre, ágynyugalomra nem enyhül, fizikai és mentális aktivitás hatására viszont súlyosbodik. Kialakulására számos elmélet született. Egyes vizsgálatok eredményei szerint genetikai eredetű betegségről van szó, más vélemény szerint vírusos fertőzés áll a háttérben, amely a legyengült immunrendszer következtében támadja meg a szervezetet. A harmadik nézőpont tartós lelki vagy szellemi megterhelés, stressz következményeként értékeli. Nők körében kettő-négyszer gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál.

Fájdalom és kimerültség

A krónikus fáradtság szindróma tünetei szinte teljesen megegyeznek a vírusfertőzés tüneteivel. Egy eltérés mégis van köztük, mégpedig az, hogy amíg a vírusfertőzés tünetei egy-két hét alatt végleg megszűnnek, addig a CFS hónapokig (legalább fél évig), sőt évekig fennmaradhat. Olyan formája is létezik, amelyben a panaszok időszakonként elmúlnak, majd újrakezdődnek. A nagyfokú fáradtság mellett koncentrációképesség-csökkenés, torokfájás, duzzadt, fájdalmas nyaki- és hónalji nyirokcsomók, izomgyengeség, ízületi fájdalom, fejfájás, alvászavar, extrém kimerültség jellemzi a kórképet. Számos egyéb panasz is szerepel a tünetrepertoárban, melyek azonban nem tartoznak az elsődleges jelek közé: hasi fájdalom, alkohol túlérzékenység, felfúvódás, krónikus köhögés, hasmenés, zavartság, száj-és szemszárazság, fülfájás, szabálytalan pulzus, állkapocs-fájdalom, reggeli merevség, hányinger, éjszakai izzadás, depresszió, irritabilitás, szorongás, pánik, szapora légzés, testtömeg növekedés, stb. Néhányan teljesen kigyógyulnak a betegségből, másoknál viszont időről időre visszatérnek a kínzó tünetek.

Az okok találgatása

Számos elképzelés született a CFS kialakulásának okait illetően, azonban egyik sem vonatkoztatható az összes esetre. Egyes állásfoglalások szerint vashiányos anaemia talaján alakul ki, de vannak, akik genetikai eredettel, allergiás betegségekkel, alacsony vércukorszinttel, vírusfertőzéssel (Herpes, Epstein-Barr), legyengült immunrendszerrel hormonváltozásokkal, alacsony vérnyomással hozzák összefüggésbe.

Szomorú következmények

Sajnos sokszor számos következménnyel kell számolni, amely hatással van a beteg egész életére és környezetére. A krónikus fáradtság szindróma talaján depresszió, szociális elkülönülés, munkaképesség-csökkenés, munka elvesztése, gyenge fizikai teljesítmény alakulhat ki, amely még egyéb enyhe vagy súlyos kórkép kialakulását vonhatja maga után.

Kezelési lehetősége.

Mivel az okát nem ismerjük, ezért a kezelése sem egyértelmű. Általában az orvosi vélemények között szerepel a pszichoterápia, gyógytorna, életmódváltás, dohányzás abbahagyása, fájdalomcsillapítás (aszpirin, nem-szteroid gyulladáscsökkentők, acetaminophen stb.), antiallergiás szerek alkalmazása és a fennálló lehetséges tünetek kezelése.

Kapcsolódó elemek

 • Állandóan fáradt? - Ezek lehetnek az okok!

  Állandó ásítozás, koncentrálási nehézségek, hangulatingadozás, enerváltság... ezek mind a fáradtság, kimerültség tünetei, melyek akkor is jelentkezhetnek, ha valaki igyekszik minél többet aludni. Milyen okok állhatnak ennek hátterében, és hogy tehetünk szert egy kicsivel több energiára?

 • Borsmenta: Fűszer- és gyógynövény egyben

  A borsmenta erős, tiszta, friss aromával rendelkezik. Hatékonyabbá teszi az emésztést, valamint jótékony hatással van a májra és a légúti megbetegedésekre is. A borsmentát már ősidők óta termesztik Kínában és Japánban.

 • Okok, amiért mindig fáradt

  Az alváshiány nem az egyetlen dolog, ami leszívja az energiáinkat. Sok apró tényező összhatása képes igazán kimeríteni az embert szellemileg és fizikailag egyaránt. Nézzük, hogy melyek is ezek.

 • Béltisztító ételek

  Az emésztőrendszeri problémák mai világunkban rengeteg embert sújtanak, köszönhető ez a nem megfelelő táplálkozásnak, az ételekben található mérgező összetevőknek és természetesen stresszes életmódunknak. Szerencsére azonban nagyon kicsi változtatással is nagyon sokat tehetünk a kellemetlen panaszok ellen. Íme a 6 legjobb étel beleink tisztántartásához.

 • A hátfájdalom 6 fő oka

  Szinte minden felnőtt megtapasztalta már a hátfájdalom kellemetlenségeit, hiszen a kóros testtartástól a feszültségig számtalan eredete lehet a kínzó érzésnek.