Egészség és életmód
03
febr.

Kéretlen ágyrajárók: ágyipoloska

Az ágyipoloska valóságos istencsapás, igen szapora, s a csípése helyén kellemetlen duzzanatok támadnak. Ráadásul a kis vérszívók nem elégszenek meg egyetlen támadással, s álmunkban lepnek meg.

Ezért meglehetősen nyugtalanítóak azok a tudományos alátámasztással érkező hírek, hogy a rovarirtó szereknek ellenálló poloskatörzsek jelentek meg egyes amerikai városokban.

Az ágyi poloska idehaza is régi ismerős: még a nyilvánvaló dolgokat kifejező szólás is kapcsolódik hozzá: "Nekem mondod pestinek, hogy csípnek a poloskák?!"

És bizony a fővárosban egyre többen ismerkednek meg velük ismét. Már poloskatérkép is készült. De rezisztens változatokról eddig nem lehetett hallani.

A szóban forgó amerikai kutatás azonban az első az ismertető tanulmány szerzői szerint, amely olyan poloskákat dokumentált, amelyek ellenállnak neonikotinoidoknak, a világon a legszélesebb körben használt rovarirtó szernek. (A neonikotinoidok használatát az Európai Unió területén korlátozzák, többek között a nagymértékű méhpusztulásban játszott szerepük miatt.)

A kutatók Cincinnatiból és a Michiganből gyűjtöttek be ágyi poloskákat, és azt vizsgálták, hogy milyen hatással vannak rájuk a különféle neonikotinoid alapú készítmények: acetamiprid, dinotefuran, imidakioprid és thiamethoxam. A lakóépületekből begyűjtött vérszívókat összehasonlították a laboratóriumban nevelt társaikkal, amelyekről tudni lehetett, hogy érzékenyek a méregre.

Csak 0,3 nanogramm acetamipridra volt szükség, hogy megöljék a nem rezisztens poloskák felét, de több mint 10 000 nanogramm kellett ahhoz, hogy elpusztítsák a cincinnati és michigani példányok 50 százalékát. És a többi szernél is hasonló volt a helyzet.

Összehasonlítva a nem rezisztens poloskákat a Michiganből begyűjtöttekkel, az utóbbiak 462-szer jobban ellenálltak a imidaklopridnek, 198-szor a dinotefurannak, 546-szor jobban a tiametoxámnak, és 33,3-szor az acetamipridnek. A cincinnati poloskák pedig 163-szor nagyobb ellenállást mutattak az imidakloprid, 226-szor nagyobbat a tiametoxám, 358-szor nagyobbat a dinotefurán, és 33,3-szor nagyobbat az acetamiprid esetén a Journal of Medical Entomology folyóiratban megjelent tanulmány szerint.

Alvaro Romero, a New Mexico State University kutatója szerint a rovarirtó cégeknek jobban kell ügyelniük, hogy végleges munkát végezzenek, s ne szoktassák hozzá a túlélőket a rovarölő szerekhez. Ha pedig ellenállást tapasztalnak, akkor nem a dózis növelése, hanem más hatásmechanizmusú szerek választása lehet a megoldás.