Egészség és életmód
06
ápr.

Ha a máj nem működik, nem működik semmi

Nincs olyan ember, aki ne vétkezett volna már párszor a mája ellen, a baj akkor van, ha valaki elveszíti a mértéket. Összegyűjtöttük, mire kell figyelni!  "Gyerünk, adjunk a májunknak!"

- szól a tipikus csatakiáltás buli előtt, de - főleg fiatal korban - senkit sem érdekel, mi lesz a buli után. Már csak azért sem, mert akkor még jól bírja ezeket a megpróbáltatásokat a szervezet, ami később megváltozik, de ez a csend megtévesztő is lehet.

A máj ugyanis sokáig nem jelez vissza, hogy valami baj van, sőt, akár évtizedekig hallgat. Nem fáj, csak csendben végzi a munkáját, amíg bírja. Ezért aztán nem is könnyű megállapítani, mi az, amit jól bír, és mi az, amit nem. Egyszer csak egy orvosi rutinellenőrzésen szembesülünk azzal, hogy a máj értékei megnövekedtek.

Markus Cornberg, a hannoveri orvosi iskola igazgatója, a Német Máj Alapítvány vezetője megnyugtat, mert valóban nem kell egyből pánikba esni, első körben az étrenden kell változtatni, miután kihevertük a vírusos fertőzést. "A legfontosabb az, hogy rendszeresen vegyünk részt vérvizsgálaton."

A legbeszédesebb a GPT-érték (glutamát-piruvát-transzamináz, más néven ALT-érték), ami egy, a májsejtekben termelődő enzim, és az ott bekövetkező károsodások egyik fő mutatója. Ha magas az értéke, májgyulladásra vagy -fertőzésre gyanakodhatunk, és őszintén együtt kell működnünk az orvossal az okok kiderítésénél.

(Gyakran szed gyógyszert? Mennyiszer és mennyit iszik? Elhízott és/vagy cukorbeteg? Esetleg hepatitis-vírusok, talán genetikai okok állnak a háttérben? Ezek mind-mind fontos kérdések, amelyek kizárásos alapon rávilágítanak a megbetegedés valódi okaira, és választ adnak a kezelés módjára is).

 Ha a máj nem működik, nem működik semmi

A májbetegség világszerte az egyik legnagyobb egészségügyi problémának számít. Mint az anyagcsere központja, fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében, a véralvadásban és a tápanyagok lebontásában is.

Általában összekötjük a májbetegséget a túl sok elfogyasztott alkohollal, ami valóban feketelistán van, de nem kizárólag ez az oka. Az alkohol szinte ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint a zsír, és károsítja a sejteket és az idegeket. A fogyasztható, és még egészséges napi alkoholszint megállapítása azonban nem egyszerű.

Mindenesetre elfogadott útmutató, hogy a férfiaknak naponta harminc gramm (két pohár sör), a nőknek húsz gramm alkohol elfogyasztása még egészséges. Azonban egyéntől is függ az érték megállapítása, de a napi rendszeres alkoholbevitel mindenképpen káros a szervezetre. A dohányzás is roncsolja a májat, mely az olyan káros anyagok lebontásáért is felelős, mint a nikotin.

De nem kell alkoholra gondolni, mit kizárólagos okra. A túl sok étel, a sok üdítőital, a kevés mozgás, és az ezekből következő túlsúly legalább olyan nagy veszélyforrás a májra nézve. A szakértők szerint az elmúlt húsz évben annyira elterjedt ez a kényelmes életmód, hogy ez már társadalmi szintű probléma. Itt arról van szó, hogy azok a felesleges kalóriák, melyeket már nem tudnak tárolni a zsírsejtek, többek között a májba érkeznek, ahol pedig semmi keresnivalójuk nem lenne. Innen egyenes út vezet az elhízáshoz, megnő a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri problémák veszélye.

Bármennyire ártatlanul hangzik, veszélyt jelent májunkra a gyümölcscukor (fruktóz) is, ami a túlzott gyümölcslével kerül a szervezetbe. Gyakran külsőleg nem is lehet látni, hogy gond van, mert a beteg nem elhízott. Az úgynevezett nem alkoholos eredetű zsírmáj kezelésekor azonban külön terapeutával kell konzultálni, mert speciális gyógyszeres kezelés még nincs.

 Mik a tünetek?

A komoly májkárosodás jelei a szélsőséges fáradtság, a szexuális vágy eltűnése, a nyomott, akár depresszív hangulat, a has jobb felső részének fájdalma. Egyes esetekben a nyelőcsőben is előfordulhat vérzés, a vizelet és a körmök is sötétebbek lehetnek, a szemfehérje pedig jól láthatóan sárgább.

Cukorbetegség esetén megnő a rizikófaktor, ezért ilyenkor nemcsak a vesét, a szemet és a szívet kell rendszeresen ellenőrizni, hanem a májat is, korai fázisban ugyanis remekül beállítható még normális szintre. Viszont kezelés nélkül a májbetegségek gyakran okozhatnak más gyulladásokat.

Mit nem lehet?

A kábítószerek beláthatatlan mértékű roncsolást végeznek, de figyelni kell, hogy csak szükséges esetben, és csak orvosilag ellenőrzött mennyiségben vegyünk magunkhoz antibiotikumokat, reumatikus- és pajzsmirigyre jó gyógyszereket, paracetamolt, ibuprofent és acetilszalicilsavat.

Tartsuk kontroll alatt étrendünket, mértékkel fogyasszunk cukrot, szénhidrátokat, húst vagy akár alkoholt is. Kivételt képez a kávé, amiből minél többet iszunk, annál jobb, ugyanis orvosilag is bizonyított a jó hatása a májra. Egy amerikai kutatás szerint napi egy csésze csökkenti a májzsugor kialakulásának kockázatát, de három-négy csésze is simán belefér.

Kapcsolódó elemek

 • Vér- és vizeletvizsgálat: milyen gyakran kell?

  Vérünkből és vizeletünkből számos betegség kimutatható, ezért az orvosok gyakran kérik a vizsgálatukat általános panaszok esetén is. Milyen gyakran érdemes magunknak is kérvényezni ezeket a vizsgálatokat, és hogyan készüljünk fel rájuk?

 • A bőr heveri ki legnehezebben a másnaposságot

  A másnaposság egy mérgezéses állapotból való lábadozás, amely sokkal tovább tart, mint az a jelenség nevéből következik. Nem csak másnap van baj, hanem hetekig.

 • Jó máj, hosszú élet

  A máj az emberi test egyik legfontosabb szerve, hiszen többek között a káros anyagok kiszűrésének központja. Ezért egészségesen kell tartani, amihez a megfelelő étrend és a rendszeres testedzés hatékonyan hozzájárul. A megfelelő testsúly fenntartása is fontos, amivel megelőzhető a nem alkohol miatti májzsugorodás.

 • Máj és a vér tisztítása természetes módszerekkel
  A máj az egyik legfontosabb szerv testünkben. Többfunkciós szervként a máj többek között szűri és tisztítja a vért, segíti a glutation termelését, amely elengedhetetlen az antioxidánsok újrahasznosításában, D3-vitaminná alakítja a napfényt, és segít az epe termelésében, a vércukor stabilizálásában, a szervezet méregtelenítésében.
 • A méregtelenítés bajnoka, a máriatövis

  Sok gyógynövény segíthet bennünket a méregtelenítésben, mégis van egy, mely kiemelkedik a többi közül. A leghíresebb őszirózsafélét, a máriatövist mutatjuk be.