Egészség és életmód
05
márc.

Ezért érdemes kipróbálnod a talpmasszázst!

A talpmasszázs, a reflexológia ötezer éves múltra néz vissza és Kínából ered, de az ókori Egyiptomban is sokszor használták gyógyítási célzattal. A XX. század elején találtunk rá újra erre a remek módszerre. William Fitzgerald amerikai orvos kezdte használni a talpmasszázs technológiáját. Nagyon hamar rájött arra, amit a kínaiak már több 1000 éve tudtak, hogy a talp a test térképe.

A testet 10 zónára osztotta, melyeken keresztül a test energiáit aktiválja a talpmasszázs során. Feloldja az energia blokádokat, ezek megakadályozzák az áramlást, ezzel gyógyítja a betegséggel fenyegetett szerveket.

De határozzuk először meg azt, hogy mi is az a masszázs? Meglehetősen nehéz meghatározni a masszázs lényegét: egyfajta „művészet", hiszen pusztán a technikai tudás nem elegendő, ha nem párosul szeretettel az iránt, akit masszírozunk, ügy egyszeri és megismételhetetlen kapcsolatot jelent, mely két ember életének egy meghatározott pillanatában jön létre, és amely működésbe hozza a mélyben rejlő képességeket és energiákat. A masszázst kapó személyre gyakorolt jótékony hatások a masszázst végzel embernél is érvényesülnek, aki egy olyan energia-gazdag párbeszéd örömét élheti át, mely mindenképpen a jóleső érzés állapotába juttatja.

A masszázs azon túl, hogy helyreállítja a fizikai-lelki egyensúlyt, a mély érzelmek jutnak kifejezésére, az intuícióra és a megértésre, a másik ember igényeinek figyelembe vételére is lehetőségei teremt. A masszázs önmagunk feszültségi állapotának tudatosítása, a kér ember között létrejövő kommunikáció egyik legközvetlenebb és leghitelesebb formája, mely a gyakran üres" verbális közléseket figyelmen kívül hagyja.

A két láb a test két oldala között egységet képez. A kettős szervek mindkét lábon jelen vannak, a középen elhelyezkedő szervek a talpak belső oldalán. Ilyen formán a talpon meghatározott pontok által a szervek az energia csatornákon keresztül ingerelhetők illetve nyugtathatók talpmasszázs során. Nagyon jó belső szervek nem optimális működése esetén a talp által mozgásba hozott energiák áramlásának megindítása. Sokszor használják szívpanaszok, légzőrendszeri panaszok, vesepanaszok valamint egyéb bőrproblémák gyógyítására.

reflexzonak.jpg

Az energiaáramlás fokozza a szervek ellenálló képességét, de feszültséget is levezet, stresszoldás célzattal is sokszor használják a talpmasszázs technológiáját. A talp idegellátása hetvenezer idegvégződésből tevődik össze, ezért jó arra, hogy a szervezet egészét kezeljük vele, mivel a test teljes tükörképe megtalálható a talpakon. A képzett reflexológus nagyon jól tudja, hogy mely pont melyik testrésszel áll összeköttetésben, így a talpmasszázs alkalmával ezeket a szerveket jobb állapotba hozza, vérellátását növeli, mindemellett egyéb testnedvek, mint a nyirokkeringés valamint más anyagcsere folyamatok, felgyorsulnak azon a területen.

A talpmasszázs bizonyos esetekben nem jó, viszont lehet akár ellentétes hatású is, ezért nem indokolt törött lábon, gombás lábon, gyulladt illetve visszeres lábon, nagyon dagadt, ödémás lábon, veszélyeztetett terhesség esetén, és akkor, ha súlyos szívbetegségünk esetleg pacemakerünk van. Jó tudni, hogy ezekben az esetekben szakember véleménye szükséges, mielőtt talpmasszázst alkalmaznánk. A talpmasszázs kezelésnek 2 alapvető alkalmazási módszere adott, az egyik élénkíti, a másik nyugtatja a szervezetet.

Amennyiben a talpmasszázs intenzív valamint erőteljes, annak erős élénkítő hatása van, ezzel szemben, ha laza a talpmasszázs, akkor annak leginkább nyugtató hatása van. Komplett talpmasszázs nincs időben korlátozva, akár minden nap alkalmazhatjuk, kivéve a májzónát, azt csak minden negyedik napon.

 

Kapcsolódó elemek

 • Izomcsomók: miért alakulnak ki, és mit tehetsz ellenük?

  Izomcsomók elsősorban a vállon, háton, combban alakulnak ki, jelenlétük fájdalmas, megszüntetésük pedig nem megy máról holnapra. De vajon miért is fejlődnek ki a fájó izomcsomók, illetve mit tehetsz ellenük hosszú távon.

 • Vizsgálatok, amiket masszázs előtt érdemes elvégezni

  Látható, tapintható és műszeres vizsgálatok eredményei alapján ellenőrzik a beteget, ugyanis ki kell zárni azokat az állapotokat, melyek ellenjavallttá teszik a masszázskezelést.

 • A masszázs jótékony hatása

  A masszázsnak összetett hatásából adódóan az egészségmegőrzésben és regenerációban jelentős szerepe van.

 • Mire jó a nyirokmasszázs?

  A helyesen végzett nyirokmasszázs alkalmas a műtétek, balesetek  utáni nyirokduzzanatok megszüntetésére. Illetve akár fogyókúra, valamint a központi idegrendszert érintő panaszok esetén is.

 • Indiai fejmasszázs

  A távol-keleti országokban a gyerekeket csecsemőkoruktól kezdve masszírozzák, mivel az érintés filozófiája szerint: akit kiskorában keveset érintenek és simogatnak, annak testi-lelki és szellemi fejlődése lemarad. A családban a nők feladata, hogy generációkon keresztül átörökítsék ezt a szokást. A fejmasszázs – elkülönítve a testmasszázstól – önmagában is alkalmazható, s különösen népszerű.