Egészség és életmód
25
dec.

Ezért éhezik a testünk szőlőcukorra!

A glükóz – köznapi nevén szőlőcukor – szerepe a biológiai folyamatokban alapvető: az agysejtek fontos energiaforrásként hasznosítják. Az Imperial College London patkánykísérlete szerint akkor kíván a szervezet több glükózt, amikor gyengébbnek érzi magát, és több energiára volna szüksége.

„Az agyunknak rengeteg glükózra van szüksége a működéshez. Egyértelműen fontos tápanyagról van tehát szó, ami viszont az evolúció során nehezen volt fellelhető. Ezért aztán megtanultunk szelektálni, és ösztönösen azokat az ételeket részesítjük előnyben, amelyek magas glükóz-tartalommal rendelkeznek” – állítja Dr. James Gardiner, a kutatás vezetője.

A hipotézis szerint egy glükokináz nevű enzim az, amely a glükóz iránti vágyunkat irányítja.

A glükokináz érzékeli a májban és a hasnyálmirigyben lévő glükózt, és jelez, ha ez a mennyiség nem megfelelő a szervezet ideális működéséhez.

Ha a patkányok a kísérlet során 24 órán keresztül nem kaptak enni, a glükinázt-szintjük jelentősen emelkedett. Ezután kétféle táplálékhoz juthattak hozzá: egy glükózban szegény és egy glükózban gazdag ételhez. Nem túl meglepő módon az utóbbit választották, ahogyan akkor is, amikor a tudósok mesterségesen növelték a szervezetükben a glükináz-szintet. Amikor csökkentették, visszatértek a megszokott, glükózban szegény élelmiszerhez.

„Ez az első alkalom, hogy azonosítottuk és megértettük a szervezet glükóz-éhségért felelős rendszerét. Mindez abba az irányba mutat, hogy a diéták kialakításakor nem csak a kalóriákra, hanem a glükóz-bevitelre is külön figyelmet kell fordítani” – teszi hozzá Dr. Gardiner.

Kapcsolódó elemek