Egészség és életmód
22
jún.

Endorfin - testünk fájdalomcsillapító hormonja

Jó közérzetünkhöz is elengedhetetlen hormon az endorfin, de fájdalmak esetén még nagyobb hasznunkra van, ugyanis csillapítja azokat.

Név, szinonimák: endorfin (endo+morphin, "egy testből származó morfinszerű anyag"), endogén opioid peptidek

Rövidítése(i): END

Típus: neurohormon, pentapeptid-hormon

Hol termelődik: a gerincesek agyalapi mirigyében és a hipotalamuszában, fizikai hatásokra, izgalmi állapot esetén, fájdalomérzületkor, nevetés, meditáció, fűszeres ételek fogyasztásakor és az orgazmuskor

Legfontosabb szerepeinek felsorolása: szükséges az idegrendszer hatékony működéséhez, a jó közérzethez, boldogságérzetünkhöz, a szülés során a fájdalmak enyhítésére nagyobb mennyiségben szabadulnak fel. Erősíti az immunrendszert, a stresszt csökkenti, lassítja az öregedést.

Normálértéke:

Milyen tünetei lehetnek a túlzott/csökkent termelődésének:

Az átlagember endorfinszintje tartósan a "normális" érték alatt van, általános tünetként a levertség, depresszió is jelezheti. A sporttevékenységeken túl szexuális aktivitással, de a nevetéssel és a meditációval fokozható a jelenléte, de létezik módszer a mesterséges tuningolására (Endorfin-terápia), aminek hatására könnyebben vehetjük a stresszt, javul a közérzet, az alvásminőség, tartósan pozitív hangulat tapasztalható.

Kapcsolódó elemek

 • A leggyakoribb hüvelyfertőzések megelőzése

  Az egészséges hüvelyi flórát számos tényező befolyásolja: a szervezet hormonális állapota, a táplálkozás, bizonyos gyógyszerek szedése, de a túlzott intimhigiénia és az irrigálás is. Ha ez a kényes egyensúly megbomlik, fertőzések alakulhatnak ki.

 • Tíz tipp megfázás esetére

  Köhög, tüsszög, folyik az orra, borzong, fáj a feje és rémesen érzi magát? Néhány tippet gyűjtöttünk össze, hogy átsegítsük a megfázás, a nátha kellemetlenségein.

 • Tippek vállfájdalom kezelésére

  Vállfájdalom kezelése: erre több lehetőség is van attól függően, hogy komoly betegség áll a hátterében vagy "csupán" görcs, húzódás, feszülés, túlerőltetés. Az viszont biztos, hogy bármi is okozza, képes napokra elrontani az ember közérzetét.

 • A folsav testet és a lelket is rendben tartja

  A folsav, vagyis a B9-vitamin vízben oldódik, rendkívül fontos szerepe van az örökítőanyagok, a DNS és az RNS előállításában. A szedése várandós kismamáknak különösen ajánlott, de a folsav mindenki számára előnyös, mert a lelket is rendben tartja.

 • Hogyan kezeljük a fájó derekat?

  Ha fájni kezd a derekunk leggyakrabban lumbágóra gyanakszunk, amely egy-két nap pihentetéssel otthon is kezelhető. Azonban ha a fájdalom más tünetekkel (például zsibbadással vagy érzéskieséssel) is jár, keressünk fel orvost.