Egészség és életmód
11
márc.

Dohányzás: miért hízunk leszokás után?

Sokan azért sem teszik le a cigarettát, mert félnek, hogy elkerülhetetlenül felszednek néhány kilót. Valóban meghízik az, aki leszokik a dohányzásról? Mi ennek az oka és mit lehet tenni ellene?

Némi hízás (két-három kiló) valóban a leszokás velejárója, a dohányzás ugyanis némileg emeli az anyagcsere mértékét, a nikotin pedig emellett étvágycsökkentő is. Egy erős dohányosnál a cigarettázás akár naponta 200 kalóriát is elégethet.

Ha azonban egyéb szokásainkon, például az étrendünkön nem változtattunk, akkor a leszokás idején felszedett plusz kilóktól néhány hónapon belül könnyedén meg tudunk szabadulni. Elég például, ha valamivel többet sportolunk.

Az is igaz, hogy a cigaretta letétele után jóval többet szeretnénk enni. A megnövekedett étvágy egyrészt a dohányzás már említett étvágycsökkentő hatásának az elmúlásával köthető össze. A nikotin hatással van az inzulintermelődésre is, ennek hatására az agy blokkolja az éhségérzetet. A nikotin egy másik hormonra, a dopaminre is hatással van, többek között ez a hormon felelős azért, hogy kellemesen érezzük magunkat. Ha a nikotintól már nem remélhetjük a dopamintermelődésre gyakorolt kedvező hatást, akkor könnyen nyúlunk rágcsálnivalókért, melyek hasonló hatást válthatnak ki az agyban.

A cigaretta elhagyása utáni első napokban sokaknak maga a dohányzáshoz köthető mozdulatsor hiányzik, emiatt nassolnak, hogy ezzel is "lefoglalják" a szájukat. A nassolási inger különösen olyan helyzetekben lehet erős, amelyekben egyébként is a cigaretta után nyúlnánk, például egy stresszes szituációban, vagy éppen a délutáni kávé idején.

Hogyan előzhetjük meg a hízást?

Sportoljunk!

A mozgás egyrészt segíti az örömhormonok termelődését, ezeknek köszönhetően vidámnak, feldobottnak, energiával telinek érezhetjük magunkat, még akkor is, ha nem gyújtunk rá. A sport a testsúly kordában tartásában is segít, feszesebbé teszi a testet, felpezsdíti a vérkeringést, így a dohányos időszak alatt felgyülemlett méreganyagok is gyorsabban távoznak a szervezetünkből.

Rágcsáljunk egészségesen!

Készítsünk elő magunknak egészséges nassolnivalókat, hogy amikor ránk tör a vágy, ne az első utunkba kerülő ételt tömjük magunkba. A zeller-, répa-, sajt- vagy almacsíkok nagyszerű rágcsálnivalók, akárcsak az olajos magvak (válasszunk olyat, melyet pucolni kell, így a kezünket is lefoglaljuk). Gyakran az is elég, ha iszunk valamit, próbáljunk ki például nyugtató gyógynövényteákat!

Kerüljük az alkoholt!

Nemcsak magas a kalóriatartalma, de nagyon sokan összekötik az ivást és a dohányzást, ezért egy pohár ital gyakran ellenállhatatlan cigaretta utáni vággyal jár együtt. Ráadásul az alkohol csökkenti az ítélőképességet és oldja a gátlásokat, így még az is könnyebben elcsábul, aki egyébként nagyon szigorú saját magához.

Kapcsolódó elemek

  • Miért híznak meg másképp a nők és a férfiak?

    Látott már kövér, vagy éppen elhízásnak induló embert? Most tényleg nem arra akarok célozni, hogy ugyan nézzen már bele a tükörbe, bár a 6 millió túlsúlyos ember országában valószínűleg ezzel sem lőnék olyan nagyon mellé.

  • Egy különleges gyógynövény: a kálmosgyökér!

    A szárított gyökér segít a dohányosoknak a cigarettáról való leszokásban, a tüdőrák gyógyításában, teája alkalmas a gyerekek liszt érzékenységének gyógyítására és afrodiziákum hírében áll.

  • A hátfájdalom 6 fő oka

    Szinte minden felnőtt megtapasztalta már a hátfájdalom kellemetlenségeit, hiszen a kóros testtartástól a feszültségig számtalan eredete lehet a kínzó érzésnek.

  • Az ősz hatása szervezetünkre

    Az évszakváltással nem csak a természet változik meg körülöttünk, hanem a testünkben is számos változás történik ilyenkor.

  • Nyolc évvel rövidíti meg az életet az elhízás

    Az elhízás évekkel rövidíti meg az életet, és jó néhány betegségben eltöltött évet is jelent - derült ki egy brit felmérésből, amiről a The Telegraph számolt be. A fiatal kori elhízás akár nyolc évvel is megrövidítheti az életet, és a betegeskedéssel eltöltendő évek számát is növeli - figyelmeztetnek brit kutatók.