Egészség és életmód
08
okt.

Derékfájdalom - Önt is érinti?

Egy nemrég végzett felmérés szerint a derékfájdalom világszerte több ember életét keseríti meg, mint további 300 más egészségügyi probléma, sőt, az adatok alapján a világon jelenleg minden 10-ik ember derékfájdalmakkal küzd.

Egy második felmérésből, ami a betegség különböző foglalkozási területeken való előfordulását vizsgálta, kiderült továbbá az is, hogy a derékfájdalom a felelős a munkahelyi leszázalékolások egyharmadáért.

"A derékfájás olyan betegség, amivel szinte minden ember találkozik legalább egyszer az élete során. Ez a probléma nemtől, kortól, lakóhelytől, szociális-társadalmi helyzettől, iskolázottságtól és foglalkozástól függetlenül bármikor kialakulhat - nyilatkozta Damian Hoy, a Queensland Egyetem Közegészségügyi Tanszékének munkatársa - A legtöbb ember esetében ráadásul a derékfájás eredete általában tisztázatlan. Természetesen vannak olyan tényezők, amik növelhetik a derékfájás kialakulási esélyét." Az idősebb kor, az iskolázatlanság, az elhízás, a stresszes életmód, a szorongás és a depresszió, valamint a kemény fizikai munka mind szerepet játszhat a derékfájás kialakulásában.

Az első felmérés során Hoy és kollegái 117 tanulmány adatait vizsgálták meg. Az eredmények alapján a derékfájás, 291 más egészségügyi problémával összevetve, messze az első a mozgáskorlátozottságot okozó betegségek listáján. 2010-ben a világ lakosságának 9,4 százaléka szenvedett derékfájástól.

A férfiak esetében gyakrabban fordult elő a probléma, mint nőknél - az urak több mint 10 százaléka szenvedett derékfájástól, szemben a nők 8,7 százalékával.

A derékfájás földrajzi megoszlásában is jelentős különbségek mutatkoztak. Leggyakrabban Nyugat-Európában (15 százalék), Észak-Afrikában és a Közel-Keleten (14,8 százalék) fordult elő a probléma, a legritkábban pedig a Karibi térségben (6,5 százalék), és Közép-Amerikában (6,6 százalék).

"A rendszeres testmozgás, az alacsonyabb testmagasság, a magasabb fájdalomküszöb, valamint az egészségügyi biztosítás hiánya mind segíthetnek megmagyarázni, hogy a fejlődő országokban miért olyan alacsony a derékfájás előfordulási aránya" - nyilatkozta Hoy.

A második tanulmány elkészítése során a kutatók 187 országból gyűjtöttek adatokat az 1990 és 2010 közti időszakból. Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy a munkahelyi leszázalékolások több mint egyharmada kapcsolatban van a derékfájással.

A mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkozók, valamint az erdészek, halászok és vadászok esetében négyszer gyakoribb volt a derékfájás előfordulási aránya - állítják a Dr. Tim Driscoll által vezetett tudóscsoport szakértői.

A derékfájás megelőzésének a kulcsa a legtöbb szakértő szerint a rendszeres testmozgás és a lazaság.

"Az ismeretlen eredetű derékfájdalmak esetében is fontos, hogy a páciens aktív maradjon, és ne zuhanjon tespedtségbe - nyilatkozta Dr. Rachelle Buchbinder, a Monash Egyetem epidemiológus professzora - Emellett egyszerűbb fájdalomcsillapítókkal is sokat lehet javítani a betegek általános kedélyállapotán."

Kapcsolódó elemek

 • Jelek, hogy a hátfájás komoly bajra utal

  A háti szakaszon érzett fájdalom gyakori, mindenki találkozik vele néhányszor életében, és a leggyakrabban valamilyen ártalmatlan oka van, a panaszok pedig néhány nap alatt maguktól megszűnnek. Ha azonban az alábbiakat tapasztaljuk magunkon, a legjobb, ha minél hamarabb orvoshoz fordulunk.

 • A lumbágó kialakulásának okai

  Élete során az ember több alkalommal is szenved valamilyen derékfájdalomtól. A latinul lumbágónak is hívott betegség szervi eredetű, vagy életmódhoz is köthető lehet.

 • Hogyan kezeljük a fájó derekat?

  Ha fájni kezd a derekunk leggyakrabban lumbágóra gyanakszunk, amely egy-két nap pihentetéssel otthon is kezelhető. Azonban ha a fájdalom más tünetekkel (például zsibbadással vagy érzéskieséssel) is jár, keressünk fel orvost.

 • Tippek a derékfájás megelőzéséhez

  A derékfájdalom jó eséllyel megelőzhető a fizikai állapot karbantartásával, erős gerinc körüli izomzat kialakításával, megfelelő testtartással illetve mozgás- és emelési technikákkal. Az alábbi módszerekkel tarthatja hátát egészségesen és erősen.

 • A derékfájás (lumbágó) - Hogyan előzheti meg és mit tehet ellene?

  A lumbago, azaz köznapi nevén a derékfájás, a 20-50 éves korosztályban minden 3-4-dik embert érintő betegség, ezáltal a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedésnek számít.