Egészség és életmód
06
nov.

Csodás növényünk a fokhagyma

Gumós gyökerű, áthatóan erős illatú évelő növény. A szárnak (80 cm) csak az alsó fele hoz hegyes végű és érdes szélű, egyenes leveleket. Virágja fehér, esetleg rózsaszínű. Összetett gyökérzetét héj borítja, és sok apró, gerezd formájú gumókból áll össze.

Általában a kis gumóit használjuk fel: a betakarítást követően a napon szárítják meg, majd fonatba vagy csokorba kötve tárolják száraz helyen. Rengeteg jótékony anyagot tartalmaz: az illóolajokon kívül sok ásványi anyagot, A-, B1, B2, PP és C-vitaminokat rejt magában gyökérzete. A leghatékonyabb baktériumölő hatású növényünk. Köptető, gyulladáscsökkentő és kiváló vérnyomáscsökkentő.

A fokhagyma a leghatásosabb szerünk az érelmeszesedés megelőzésére és gyógyítására. Sok kísérlet és klinikai vizsgálat igazolta, hogy a magyar népi orvoslás e legkedveltebb gyógyszerét eredményesen lehet alkalmazni. Értágító, vérnyomáscsökkentő hatása is bizonyított, ennek hordozói valószínűleg a szerves rodánvegyületek, az allilrodanidok. Más hatóanyagai révén lassítja a szapora szívműködést, oldja a szív koszorúereinek görcsét, ennek következtében javul a szívizom vérellátottsága, tápláltsága. (A szívér valamelyik ágának görcse, szűkülete esetén az okozza a fájdalmat, hogy a szűkült ér által ellátott szívizomrész kevés vért, s ezáltal kevés oxigént kap.) Fokozza a szív teljesítőképességét. A fokhagyma értágító hatása főleg a láb, a szem és az agy szűkült erein, az úgynevezett perifériás, szívtől távol eső ereken érvényesül. Jótékonyan hat a bélfodor elmeszesedett ereire is, ezért segít azokon, akik a bélerek meszesedése miatt haspuffadástól, felfúvódástól szenvednek.

A fokhagyma csökkenti a vérben a zsír, a koleszterin mennyiségét (orvosi nyelven szólva: csökkenti a vérkoleszterin szintjét), s ezzel is akadályozza az érelmeszesedést. Ezt ugyanis az okozza, hogy az állati zsírokkal (disznózsír, vaj, tejföl) sok koleszterin jut a szervezetbe, a vérbe, s a „zsíros”, „sűrű” vérből lerakódik az erek falára, a mész pedig erre rakódik rá. Éppen ezért, ha meg akarjuk előzni vagy gyógyítani kívánjuk az érelmeszesedést, állati zsírok helyett növényi olajat (például napraforgóolajat) használjunk.

A fokhagyma általános tonizáló, erősítő, közérzetjavító hatása is hozzájárul a javuláshoz öregkori érszűkület, magas vérnyomás betegségben.

Mivel a láb ereit is tágítja, az időszakos sántításnak (klaudikáció intermittens) is egyik ellenszere. 50-60 éveseknél fordul elő, hogy lábuk ereinek kezdődő elmeszesedése miatt járáskor, munkavégzés közben lábizmaik kevesebb vért, és ezzel oxigént kapnak, mint amennyire szükségük lenne. A hiány miatt a lábikrában zsibbadás, görcsös fájdalom támad, ami megállásra kényszeríti a beteget. Pihenés közben megjavul az izmok vérellátása, de bizonyos út megtétele után megint csak megállásra készteti a szenvedőt a fájdalom.

A fokhagymakúrának három vagy akár öt-hat hónapig is kell tartania, ennyi időre van szükség, hogy hasson az érrendszerre. Minden este el kell fogyasztani egy-két, maximum három manulanagyságú nyers fokhagymagerezdet. Ne tartson vissza senkit a „rossznak” tartott szag! A fokhagyma javára, ne rovására írjuk, hogy az illata szinte az ember bőrpórusain is érezhetően árad kifelé néhány órával a fogyasztás után. Ugyanis az, hogy a bőrön és a tüdőn át is kiválasztódik, éppen azt bizonyítja, hogy minden távoli testrészhez, perifériás érterülethez eljut. Annak meggondolása is csökkentheti viszolygásunkat, hogy a fokhagyma szagát okozó hagymaolaj antibiotikus hatású, a fokhagymagőzbe helyezett baktériumok, vírusok elpusztulnak. A fokhagyma elfogyasztása után és másnap reggel elrágcsált néhány borókabogyó egyébként csökkenti, szünteti a száj fokhagymaszagát.

Számos esetben megfigyelték, hogy súlyos lábérszűkület, intermittáló sántítás a pontosan betartott fokhagymakúra hatására tünetmentessé vált, holott más kezelésmódok annak előtte csődöt mondtak. Ugyanez a kúra a szem-ideghártya (retina) ereinek meszesedése esetén gyakran javítja a látóképességet.

A puffadás, a hasi panaszok megszűnésével párhuzamosan a tüdőt és a hasi szerveket egymástól elválasztó rekeszizom lejjebb száll, a szívre nehezedő nyomás csökken, és vele a szívgörcs is. Ezt az is elősegíti, hogy a fokhagyma a koszorúereket ugyancsak tágítja. Kevésbé kifejezett a kúra hatása az agyi érmeszesedésre, de mégis érdemes próbálkozni vele.

Tanács:

Az alacsony vérnyomás, bőrbetegség, terhesség, szoptatás, érzékeny bél és gyomor esetén tartózkodjunk fogyasztásától.

Kapcsolódó elemek

 • A leghatásosabb természetes antibiotikumok

  Kevesen gondolnák, hogy bakteriális fertőzések esetén érdemes lehet gyógynövényes kúrával próbálkozni. Pedig vannak olyanok, amiket mindenképpen érdemes bevetni a gyógyszerek mellett, mert bizonyított a gyógyhatásuk.

 • Szuper ételek a máj tisztításához

  A modern életmódunk miatt a májunkra hatalmas teher nehezedik, ezért érdemes időnként egy kicsit "megtámogatni" a munkáját. Mit ehetünk az egészségéért?

 • Hogyan végezzen májtisztítást otthoni módszerekkel?

  Bizonyos gyógyteák segítik a méreganyagok és a zsírsejtek eltávolítását májából, valamint szervezete hidratáltságát is segítik. A máj tisztítására legjobban alkalmazható gyógyteák pitypangot, gyömbért, szegfűszeget, bojtorján gyökeret, kamillát, fahéjat, és zsúrlót tartalmaznak. Naponta legalább két bögrényi gyógyteát fogyasszon el, ízlés szerint mézzel.

 • A csodás fokhagyma

  Összefoglaló sokoldalú növényünkről, a fokhagymáról - népgyógyászati története, eredete, hatóanyaga, fokhagymakúra és minden amit érdemes tudni róla!

 • Mézes fokhagyma és a náthának lőttek

  Érzed magadon a megfázás első jeleit? Próbáld ki ezt a finom és egyben nagy gyógyhatással bíró elixírt, amely elűzi a baktériumokat a szervezetedből! A méz és a fokhagyma már külön-külön is csodaszer, hát még, ha együtt fogyasztjuk. Az ízvilágától nem kell félni, a méz ugyanis elnyomja a hagymaféle erőteljes - és kellemetlen - zamatát.