Egészség és életmód
08
jan.

Az is jót tesz, ha csak néha böjtölünk

Ha valaki diétázni kezd, az általában azt jelenti, hogy mérsékelten csökkenti a kalóriabevitelt minden egyes napon. Néhány étrend megköveteli a drasztikus csökkentést, de csak hetente néhány napon.

Ezt az úgynevezett időszakos böjtöt, kezdetben határozottan elítélték az egészségügyi szakemberek, ám a legújabb bizonyítékok azt mutatják, hogy talán ez mégsem olyan rossz.

Egyre több kutatási eredmény utal arra, hogy az időszakos koplalás éppen olyan jól működik, mint a hagyományos fogyókúra, sőt néhány ember könnyebben böjtöl, mert kevesebb ideig kell önuralmat tanúsítania.

Egyes táplálkozási szakemberek, akik korábban hallani sem akartak az étkezések kihagyásáról, most azt mondják az új kutatási eredmények alapján, hogy mégis csak ajánlható az időszakos böjt azoknak, akik ezt a módszert ki szeretnék próbálni.

A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy az időszakos böjt nem megfelelő mindenki számára, és vannak hátrányai, a hagyományos étrenddel szemben. Az egyik, hogy az időszakos böjtöt kizárólag rövidtávon használják, így fennáll a veszély, hogy a ledobott kilók gyorsan visszajönnek.

A szakaszos böjtnek csak akkor van értelme, ha az egy átfogóbb étkezési terv része, s a koplalási periódus lezárása után is megvan a súlycsökkentésre vagy az elért kisebb testsúly megőrzésére a következő lépés.

Az újabb vizsgálatok arra utalnak, hogy a módszer hatásos. Az egyik tanulmány idén áprilisban megállapította, hogy azok az emberek, akik a szakaszos böjtölést választották, a testsúlyuk körülbelül 9 százalékát vesztették el, mintegy hat hónap alatt, ami megközelítőleg azonos a hagyományos kúrákkal elérhető fogyással. Illetve a résztvevők mintegy 80 százaléka képes volt ragaszkodni a böjtös diétájához.

Egy másik (2011-ben ismertetett) vizsgálatban összevetették túlsúlyos vagy elhízott nők fogyását. Egyik részük véletlenszerűen vagy szakaszosan böjtölt, s az önmegtartóztatás idején nem ettek többet 540 kalóriánál heti két napon, a másik csoport pedig rendszeres táplálkozott, de tagjai csak 1500 kalóriát fogyasztottak naponta. Hat hónap után, a nők mindkét csoportban 5-6 kilót fogytak.

Természetesen a böjtölés nem mindenkinek egyformán hasznos. A cukorbetegeknek például egyáltalán nem ajánlatos ilyesmivel próbálkozni. De azok sem számíthatnak jó eredményre, akik megszokták, hogy naponta sokszor esznek keveset.

Vannak olyanok is, akik hajlamosak a mértéktelenségre a nem böjtös napokon. Ők ezzel a módszerrel biztosan rosszul járnak. Viszont, akiknek az életmódja eleve olyan, hogy sajnálják az időt az étkezésre, beválhat ez a fajta kalóriamegvonás.

A böjt csökkenti az emésztés sebességét, az pedig csökkenti az étvágyat. Ettől függetlenül a táplálkozás egészére figyelni kell a szakemberek szerint, s az élelmiszereket jól meg kell válogatni a nem böjtös napokra is. A sok gyümölcs, zöldség és rostos táplálék mindig jót tesz.

Kapcsolódó elemek

 • Fogyókúra és sport hatása mellünkre

  A mell nagyon érzékeny szervünk, ha intenzíven sportolunk vagy rendszeresen diétázunk, akkor mellünk formája megváltozhat, általában megsínylik ezeket.

 • Hogyan fogyaszt a zöld tea?

  Kutatások igazolják, hogy akik rendszeresen fogyasztanak zöld teát, nem csak egészségesebbek, de gyorsabb az anyagcseréjük, és sportolás közben is több kalóriát égetnek el. De pontosan hogyan kell fogyasztani ezt a "csodaitalt" ahhoz, hogy a legoptimálisabb hatást érjük el vele?

 • Stressz és hízás

  Egy friss tanulmány kimutatta, hogy összefüggés van a stressz és az elhízás között. Bécsi kutatók arra jöttek rá, hogyha stresszes élmény éri az embert, akkor az anyagcsere lelassul, akár anélkül, hogy magas zsírtartamú ételeket fogyasztanánk. Évente akár 5 kilóval gyarapodhatunk, ha nem többel.

 • A legjobb gyümölcsök és zöldségek hízás ellen

  Aki több olyan élelmiszert fogyaszt, amiben magas bizonyos flavonoidok mennyisége, jobb eséllyel előzheti meg a súlygyarapodást - állapítja meg a Harvard egyetem tanulmánya.

 • A zsírleszívás tényleg annyira jó?

  Ha nem vagyunk elég kitartóak és gyors eredményt szeretnénk, akkor ezt a plasztikai beavatkozást választjuk. Elméletileg akár két ruhamérettől is megszabadíthat, és a jó hír, hogy nem hízzuk vissza! Na, de lássuk a tényeket!