Egészség és életmód
29
okt.

A tünetmentes daganatos betegség: limfóma

Kevesen tudunk róla, pedig oda kell figyelni rá, hiszen azok közé a daganatos betegségek közé tartozik, melyek jó eséllyel gyógyíthatóak! Mi a limfóma? A limfóma a nyirokrendszer sejtjeiből kiinduló daganatos megbetegedés. A limfociták (tehát a nyiroksejtek) rosszindulatú átalakulásának következtében a lép, a nyirokcsomók és más szervek krónikusan megnagyobbodnak, megbetegednek.

Mik a tünetei?

Eleinte a beteg teljesen tünetmentes. Ha a tünetmentesség ideje alatt, véletlenszerűen ki is derül, nem is szokták kezelni, csak meghatározott időn belül kontrollálni.
Jellemző a kifejezetten erős, éjszakai izzadás.
A nyirokcsomók fájdalommentes megdagadása. Ez leginkább nyakon, hónaljban, illetve lágyék területen, de akár az egész testterületen előfordul.
Akaraton kívüli fogyás.
Fáradékonyság, levertség.
Ok nélküli magas, sokszor tartós láz.
 
Mitől lehetsz limfómás?
Sem a betegség, sem pedig a betegségre való hajlam nem örökletes. Tehát attól, hogy a családodban valaki limfómás, neked még nem nagyobbak az esélyeid a betegség kialakulására.
Kiváltó oka a legtöbb esetben ismeretlen, nem tudják mivel magyarázni.
Gyakoribb vírusfertőzések, elsősorban a HIV, esetében, illetve szervátültetések után.
Általában életkortól független, de az eddigi felmérések alapján a férfiak között gyakoribb betegség. Jellemzően a fiatal felnőtteket, vagy az idősebbeket érintik. A középkorúak esetében a legritkább, főleg a középkorú nők esetében.

A limfóma fajtái
A limfómának alapvetően két fajtáját különböztetjük meg, de ezeken belül további alfajok is léteznek.
 • Holdkin-kór
 • Non-Holdkin limfóma
 • Holdkin-kór
 • A Holdkin-kór nagyon ritka betegség, és minden életkorban előfordul, de a fiatalok és az idősek körében gyakoribb. Lefolyása lassú és tünetmentes.
 • Non-Holdkin limfóma
 • Jelenleg több mint harminc típusát ismerik. Szintén bármilyen életkorban előfordulhat, de az eddigi felmérések szerint idősebb korban a jellemző.
 • Fajtáit terjedési sebessége szerint két csoportba sorolják:
 • Indolens Non-Holdkin limfóma
 • Agresszív Non-Holdkin limfóma
Indolens Non-Holdkin limfóma
A betegség lassan, nagyon ritkán gyorsan, terjed. Kezdetben soha nem okoz tüneteket és elég gyakori, hogy akár még éveken keresztül is rejtve marad. Felfedezésük általában a véletlenen múlik, vérvizsgálat, vagy más okból elrendelt mellkas röntgen során. Vannak betegek, akik a tünetmentesség ideje alatt nem is kérnek kezelést. A terápia egyébként kifejezetten sikeresnek mondható, hatására a daganat szinte azonnal összezsugorodik, sőt a legtöbb esetben el is tűnik. Ugyanakkor viszont ennél a fajtánál a kiújulás szinte biztos, tehát egy terápiával nem lehet megúszni. A túlélési esély néhány évtől akár 10-20 évig is eltarthat.
 
Agresszív Non-Holdkin limfóma
Az agresszív limfóma nevét csak terjedési sebessége miatt kapta. Ebből következik, hogy gyorsan terjed. Általában nem marad tünetmentes és kezelését azonnal el kell kezdeni. Nevükkel ellentétben viszont sokkal jobban reagálnak a terápiára, mint az indolens limfóma.
Kezelései: Kemoterápia, Immunterápia, Őssejt átültetés, Sugárkezelés

femina.hu

Kapcsolódó elemek

 • Limfóma és a melimplantátum kapcsolata

  Sokszor sok mindennel összefüggésbe hozzák a mellimplantátumokat, legutóbb erre a RAND non-profit szervezet tett kísérletet és hozott nyilvánoságra egy tanulmányt, a Plastic and Reconstructive Surgery lapban.  A limfóma és a mellimplantátumok közötti esetleges összefüggéseket vizsgálták.Összefüggéseket végül nem találtak, na de azért nézzük a tényeket részletesebben.

 • Tippek vállfájdalom kezelésére

  Vállfájdalom kezelése: erre több lehetőség is van attól függően, hogy komoly betegség áll a hátterében vagy "csupán" görcs, húzódás, feszülés, túlerőltetés. Az viszont biztos, hogy bármi is okozza, képes napokra elrontani az ember közérzetét.

 • A lázgörcs tünetei és kezelése

  A lázgörcs csecsemőknél és kisgyerekeknél akkor jelentkezik, amikor a magas lázat eszméletvesztés, izomfeszülés, rángás kíséri. Ijesztő, ám nem életveszélyes jelenség. A tünetekről, a kezelésről most mindent megtudhat a Betegségek A-Z-ig rovatunkban.

 • Az agydaganat tünetei

  Az agydaganat ijesztően hangzik, de tünetei már a kezdeti stádiumban is árulkodóak, így felismerése könnyebb, kezelése pedig hatékonyabb. Milyen jelekre figyeljünk?

 • Meghalhatunk az üdítők miatt

  Évi mintegy 184 ezer ember halálát okozzák a cukros üdítőitalok világszerte - állítja a bostoni Tufts egyetem egyik új, a Circulation szaklapban publikált tanulmánya.