Egészség és életmód
02
jan.

A szívgyógyászat jövője

Súlyos szívelégtelenségben, szívhibában szenvedők száma világszerte növekszik: ezek a betegek szívátültetésre szorulnának, de az ilyen lehetőség a szükséglethez képest ritkán adódik. Egy magyar-német kutatócsoport fantasztikusnak hangzó, jövőbeli megoldás lehetőségét vázolta fel: új szív építését.

A statisztika első helyén világszerte a koszorúér-betegség okozta halálozás szerepel. Ezek az emberek többségükben nem aggastyánok, szerveik még sok évig bírná, csak a működésre képtelen szívet kellene pótolni, hogy tovább élhessenek.
A szívátültetés lehetőségei igen behatároltak. Amikor a szervezetet vérrel ellátó bal szívkamra működését kell átmenetileg pótolni, arra már van olyan gép, amelynek beültetése bizonyos várakozási időt lehetővé tesz, de ez nem igazi megoldás. Világszerte folyik a kutatás más lehetőségek kidolgozása végett.
A Cardiologia Hungarica legújabb számában Soós Pál és magyar-német munkacsoportja vizsgálatának eredményeit tették közzé. A dolgozat áttekinti azokat a követelményeket, amelyeknek egy új, mesterségesen létrehozott, de bonyolult áttétek útján kifejlesztett természetes szívnek meg kell felelnie.
A szív jelentős munkát végző izompumpa. Ennek megfelelően mindenekelőtt háromdimenziós vázra van szükség, amelyben a sejtek olyan módon képesek egymással kapcsolatba kerülni, mint az eleven szívben, bírja a fizikai terhelést és ugyanakkor lehetővé teszi a létfontosságú tápanyagok mozgását.
A kutatók már a korábban olyan bioaktív anyagokat kerestek, amelyek szilárdak, mint az ipar számos területén bevált szintetikus polimerek, ugyanakkor megfelelnek az élő szervezetben lévő összetevők biológiai tulajdonságainak.
A magyar-német munkacsoport rendkívüli technikát dolgozott ki. Az új szív váza biológiai úton készül: a vágóhidakról beszerezhető sertésszív adja az alapot. Különleges módszerrel az eredeti sejteket leoldják a szívszerkezetről, így nincs antigén eltérés. A disznó és az ember szívének szerkezete, nagysága igen hasonló.
Erre a vázra a szívizomzat ráépítése a jövő, izgalmas tudományos feladata. A kutatók feltételezik, hogy ez a módszer lehetővé teszi az összehúzódni képes izomsejtek rátelepítését a sertésszív szerkezetére, sőt már a korai fázisban alkalmas lehet bizonyos szívműködést befolyásoló gyógyszerek hatásának mérésére is.

 

Forrás: MTI, Matos Lajos

Kapcsolódó elemek

 • Szívzűrök: mi az az angina pectoris?

  Az angina pectoris klinikai tünetegyüttes, melyet a szívizomzat vérellátási elégtelensége vált ki. Hátterében szinte mindig koszorúér-megbetegedés áll. Férfiaknál négyszer gyakoribb, de a női változókor után a nemi különbségek eltűnnek.

 • Támogasd a veséd, védd a szíved!

  A vese működésének támogatásával a szívünknek is segíthetünk, ugyanis a beszűkült vesefunkciók több, mint tízszeresére növelik az idő előtt bekövetkező szív- és érrendszeri eredetű halálozás kockázatát. Dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa vesevédő tanácsokkal szolgált.

 • A dió csökkenti a szívbetegség kockázatát

  A legfrissebb kutatási eredmények szerint a diófélék rendszeres fogyasztása számos pozitív hatással jár. A szív-érrendszeri egészség mellett többek között a vese működésére, a diabéteszre, a kognitív működésre, az érelmeszesedésre, a metabolikus szindrómára és a gyulladásos biomarkerekre is jótékony hatást gyakorolnak.

 • Tévhitek és tudnivalók a szívrohamról

  Sokszor nem is gyanakodnak infarktusra az idősebbek és a nők, mert náluk nem tipikusak az infarktus tünetei. Mivel nem jelentkezik erős mellkasi fájdalom, későn is kerülnek kórházba – figyelmeztet dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója.

 • Szívbetegség és sportolás

  A sport, a rendszeres mozgás nagyon fontos az egészséges életmód kialakításában, az egészséget megőrző-fejlesztő hatását szerencsére egyre többen ismerik fel. A rendszeres mozgás jótékony hatása nagyon összetett, a teljesség igénye nélkül a legfontosabb közülük: - csökkenthető a vérnyomás, tehát határérték közeli (normál vérnyomás felső határa: 140/90 Hgmm ) vagy enyhe magas vérnyomásban évekre elodázhatja a gyógyszeres kezelés bevezetésének szükségességét