Egészség és életmód
27
márc.

A megelőzést korán kell kezdeni

Nincs tökéletes recept az allergia megelőzésére, a felmérések azonban azt mutatják, hogy kevesebb a szénanáthás azok között a gyerekek között,  akiket csecsemőkorukban legalább fél évig szoptattak, főleg ha az édesanya sem volt soha allergiás.

A gyermekorvosok emellett még azt javasolják, hogy a kicsik négy hónapos korukig ne kapjanak szilárd táplálékot, egyéves korukig tejterméket, kétéves korukig pedig tojást.

Ha a családban előfordult allergia, egy vizsgálat szerint a probiotikumok segíthetnek a megelőzésben.

Amikor kismamák a szülés előtt néhány hétig ilyen  készítményeket szedtek , majd fél éven át – vagy az éttrend kiegészítőket továbbra is alkalmazva az anyatej révén, vagy tápszer segítségével – gondoskodtak róla, hogy újszülöttük is megkapja ezeket az anyagokat, a babák közül fele annyinál alakult ki ekcéma (az allergia egyik formája, a későbbi allergia jelentkezésének jelzője) mint a kontrollcsoportnál.  

Kapcsolódó elemek

 • Miért kell nyáron erősíteni az immunrendszert?

  Szervezetünket probiotikus baktériumok milliárdjai védik, nélkülük nincs egészséges ember. A gyomor-bélrendszerben található laktobacillusok és a bifidobaktériumok fontos feladatot látnak el, gátolják a potenciális kórokozók és gombák túlzott elszaporodását, stimulálják az immunrendszert, óvnak a betegségekkel szemben.

 • Meglepő ok állhat a téli betegségek mögött

  A hideg hónapokban nem ritka a gyerekeknél, hogy akár 5-6 alkalommal is megbetegszenek: torokfájás, nátha, köhögés, esetleg láz jelentkezik.

 • Négy hiba, amit allergiásként elkövethet

  Járt már orvosnál, mégis úgy gondolja, a tüneteket egyedül is képes csillapítani? Szed valamilyen gyógyszert, de nem tudja, pontosan mire? Csak két példa azok közül a tévedések közül, amelyekkel kínszenvedéssé változtathatjuk az allergiaszezont. Szakértőnk segítségével megoldást is kínálunk a problémákra.

 • Hogyan befolyásolja a csecsemőkori táplálkozás az immunrendszer fejlődését?

  Sokat hallunk a szervezetünkben élő jótékony baktériumokról, és talán azt is tudjuk, hogy fontos szerepet játszanak egészségünk megőrzésében. De mi köze valójában a bélrendszernek az egészségünkhöz, és miért fontos már csecsemőkortól kezdődően figyelmet fordítani a megfelelő táplálkozásra?

 • Újévi álallergia - Az ünnepi ételek hatása

  A hagyományosan összeállított ünnepi menüsor több olyan élelmiszert is tartalmaz, melyek lebontása során hisztamin szabadul fel a szervezetben. Az ilyen típusú ételek fogyasztása, az arra érzékenyeknél panaszokat okozhat: csalánkiütés, arcdagadás, kivörösödés, tüsszögés, orrdugulás jelentkezhet. A tünetek kezelésében a mediátor diéta segíthet.